• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Conacul construit, în jurul anului 1850, de boierul moldovean Ștefan C. Catargi (1789-1866) – vornic, iar mai apoi mare logofăt în timpul domniei lui Mihail Sturdza, militant unionist, ajungând chiar membru al Căimăcămiei de Trei din Principatul Moldovei – a intrat pentru scurtă vreme în posesia beizadelei Grigorie Sturdza, fiul din prima căsătorie a domnitorului pe care Catargi îl slujise cu loialitate. La rândul lui, Grigorie Sturdza înstrăinează moșia, pe la 1857, după ce se lansează în luptele de culise pentru tronul Principatului Moldovei, către fermierul – vânzător de cai de origine greacă Pavel Zarifopol, ajuns pe meleagurile noastre nu cu mult timp în urmă [și nu George / Iorgu – fiul său – așa cum era cunoscut până acum ca prim coborâtor pe meleaguri moldovenești – n.n.]. Din aceste considerente, în lucrarea „Castele, palate și conace din România”, istoricul Narcis Dorin Ion denumește monumentul de arhitectură Conacul „Catargi-Zarifopol” din Cârligi.

În stilul ornamentațiilor clasice, specifice mijlocului veacului al XIX-lea, elementul care se detașează de pe întreaga lungime a fațadei principale este porticul cu coloane perechi, dominat de fronton. Ferestrele în trei canaturi, păstrând încă tâmplăria de lemn, risipesc din belșug lumina leneșă în fiecare încăpere, dornică să cucerească zidurile reci de trecerea anilor, dornică să redescopere magia dispărută a conacului. Viețile celor de până acum se amestecă amețitor cu poveștile despre strigoii nocturni, într-un carusel din care adevărul trăit nu se mai distinge de legenda locului bântuit. Conacul Zarifopol din Cârligi pare devorat de fantoma propriei sale istorii.

În cele 30 de camere ale Conacului de la Cârligi oaspeții au fost întotdeauna la mare cinste, indiferent că aceștia făceau parte din familiile cu care Zarifopolii se aliaseră (Anghel, Dobrogranu-Gherea, Culianu) sau alți prieteni de vază din lumea literară ori științifică (Caragiale, Phillipide, Gusti, Ibrăileanu, Sebastian, Galaction, Păstorel Teodoreanu).

După instaurarea dictaturii proletare, în martie 1949, conacul a fost confiscat de regimul comunist iar familia a primit domiciliu obligatoriu la Piatra Neamţ. Au urmat ani de groază pentru mai mulți membri de-ai săi. Astfel, fiul magistratului, Paul Zarifopol, a fost arestat în 1952, fiind condamnat la 3 ani închisoare corecțională pentru „instigare publică”. A fost încarcerat, pe rând, la Jilava, Iași, Brăila, Cluj, Buzău, Caransebeș și Baia Sprie, fiind eliberat în luna octombrie 1955, în urma unui decret de amnistie pentru deținuții politici.

Ceea ce știm oficial este că, la începutul anilor 2000, moștenitorii au revendicat întregul domeniu Zarifopol, iar în anul 2007 atât clădirea, cât și terenul pe care era amplasată școala, au fost retrocedate.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Conacul Zarifopol – Cârligi”

Nu sunt detalii