• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Conacul de la Mihaesti, Valcea, este o constructie boiereasca veche, ridicata de omul politic si de stat liberal Vintila Bratianu, probabil in anul 1926, pe mosia mostenita de la mama sa, Caliopia, din satul Magura. Aceasta este un monument istoric, clasat in Lista monumentelor istorice din 1991-1992. Covoarele oltenesti de la conac, din perioada interbelica, au fost lucrate la Manastirea Bistrita, iar textilele de interior si costumele populare au fost confectionate chiar la conacul de la Mihaestial Bratienilor. Conacul a fost una din cele mai importante resedinte din judetul Valcea a familiei Bratianu.

Aripa dinspre este este, de fapt, un turn pe plan patrat, de fapt o cula lipita de ansamblu, arcadele in plin cintru, preluate din arhitectura biyantina si devenite specifice si stilului brancovenesc. Intrarea principala este situata chiar langa intrarea in curtea bisericii, amanunt care o infrumuseteaya si ii da prestanta, ba chiar mai mult, langa ea se afla un puternic iyvor cu apa proaspata, captat de localnici si amenajat ca troita pictata. Dupa ce turistul trece de poarta, trebuie sa urmeye un drum umbros, strajuit de arbori inalti, drum abrupt, destul de lung, cu serpentine, pana in curtea luminoasa, amenajata cu spatii verzi si o mica fantana arteziana.

Toata incinta este oxigenata de arbori batrani, maiestuosi, este chiar si un palc de brazi aproape. Curtea este strabatuta de alei pavate, pentru plimbare, candva plimbarile familiei Bratianu si ale musafirilor. Alte alei leaga conacul de cladirile anexa, cladirile ,,din vale” si cele ,,din deal”. Mai sus de toate, pentru ca aici terenul este in panta, urmand inclinatia dealului, incepe padurea. Dar pana la padure este ,,lacul cu nuferi”. Satenii mai in varsta isi amintesc si acum ca exista, candva, chiar o ,,sarbatoare a nufarului”, o zi in timpul verii cand se strangeau la lac cu mic cu mare, pentru a petrece.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Conacul Brătianu – Mihăileşti”

Nu sunt detalii