• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Complexul muzeal cuprinde un muzeu şi o grădină botanică. Expoziţia muzeală ilustrează etnografie şi istorie locală. Colecţia a fost constituită de profesorul Paul Ţarălungă şi cuprinde piese diverse provenind în majoritate din zona localităţii Prăjeşti. Exponatele de ştiinţele naturii au fost obţinute în urma colaborării cu alte muzee din ţară. Componenţă: arheologie, istorie, etnografie, botanică, zoologie, geologie, paleontologie. Grădina botanică aflată în apropiere, cu o suprafaţă de 8237 mp, protejază circa 500 specii de plante şi arbori.

Anul 1971 este cel în care muzeul a prins contur într-o sală de clasă a Școlii Gimnaziale din Prăjești. Acest lucru a fost posibil numai după 26 de ani de căutări de exponate muzeistice, analizate în detaliu, cu o exactitate științifică. Acum 4 ani, adevăratul vis al domnului profesor s-a împlinit și un muzeu în toată regula a luat ființă în locul în care fusese înainte Primăria. Într-adevăr, domnul profesor este pionul principal în realizarea acestui proiect, dar, elevii lui au participat cu aceeași ardoare la înfăptuirea acestuia. Din păcate, domnul profesor nu a reușit să-l vadă finalizat, decât o dată, după care, răpus de boală a trecut în neființă.

Acest complex muzeal dă un puls ritmat satului și parcă întreaga zonă tinde să se retragă în el. Prima imagine: „Soclul Domnului Profesor.” Te întâmpină și îți vine să-l saluți. Intri dintr-o încăpere în alta și rămâi uimit de diversitatea și complexitatea locului. De la arheologie la etnologie, de la zoologie la numismatică – o varitate de nedescris. Pietre vechi de peste 100 de ani, din epoca medievală, neolitică, din epoca bronzului, aduc trecutul în prezent.

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Complexul Muzeal Paul Ţarălungă – Prăjeşti”

Nu sunt detalii