• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Primul muzeu din Bacău a fost înfiinţat în 1957, ca muzeu regional. în timp acesta a cunoscut diverse transformări, cuprinzând secţii de artă, etnografie, pentru o perioadă chiar de ştiinţele naturii.

În actuala structură, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” funcţionează din anul 2003, atunci când au fost unificate, Muzeul Judeţean de Istorie „Iulian antonescu” şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă. În actualul sediu, o clădire nouă, este expusă o bogată colecţie de arheologie: material paleolitic (de la Buda, Lespezi), neolitic, piese din epoca bronzului, obiecte hallstattiene (depozitul de arme şi podoabe din necropola de la Gioseni), piese dacice (unelte agricole şi meşteşugăreşti, arme, podoabe, ceramică), material arheologic medieval de la Curtea Domnească din Bacău, numismatică (tezaure monetare dacice, romane, bizantine).

De asemenea, sunt expuse obiecte ce ilustrează, în special, istoria locală: documente, bijuterii (datând din secolele XVII – XVIII), pahare aparţinând domnitorilor Mihail Sturdza şi Al. I. Cuza, materiale referitoare la Războiul de Independenţă din 1877 şi primul război mondial (uniforme, ordine, medalii), precum şi o expoziţie de etnografie.

Colecţia de etnografie, aflată la sediul Complexului muzeal, constituită pe parcursul a patru decenii, cuprinde textile de interior, textile de port popular, ceramică, obiecte detinate practicării ocupaţiilor principale şi secundare precum şi a meşteşugurilor, piese de mobilier, obiecte bisericeşti, artefacte folosite la practicarea unor datini şi obiceiuri, clişee şi fotografii. În 2003, Muzeul de Artă şi Etnografie a devenit secţie a actualului complex muzeal.

Colecţia de etnografie a început cu donaţia preotului Vasile Heisu din Răcăciuni (cca. 700 de piese de etnografie şi artă populară), având în prezent aproape 4.000 de piese. Pe lângă acestea, muzeul mai adăposteşte şi documente privitoare la istoria literaturii, precum şi o bibliotecă ce conţine peste 9.000 de volume.

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” – Municipiul Bacău”

Nu sunt detalii