• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Mapio.ro (foto) si Amfostacolo.ro (text)

Cetatea Mălăiești este o mică cetate situată la sud de satul Mălăiești (comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara), în partea sud-estică a Țării Hațegului, la poalele nordice ale Munților Retezat, pe piciorul dintre pârâurile Mălăiești și Valea Domnească.

Cetatea a fost construită în secolul al XIV-lea de către familia cnezilor Sărăcin, liderii zonei Sălașu. După mai multe faze de construcție, finalizate la sfârșitul secolului XVI, cetatea era compusă dintr-un turn central (donjon) înconjurat de un zid aproape circular, întărit cu patru turnuri și mai multe contraforturi (vezi macheta). Donjonul avea cinci nivele, iar ușa de intrare era, ca și acum, doar pe la nivelul 3, pe atunci doar printr-un pod mobil. Destinația nivelurilor era probabil următoarea: 1 – temniță și depozit, 2 – bucătărie și camera servitorilor, 3 – ușa de intrare și camera gărzii, 4 – locuința seniorului, 5 – platformă pentru artilerie ușoară.

Inițial, la sfârșitul secolului XIV, s-a construit donjonul (turnul pătrat), având laturile de circa 7,20 m. Turnul avea inițial vreo 12 m înălțime, fiind împărțit în patru nivele. Grosimea zidurilor scade odată cu înălțimea turnului. La sfârșitul secolului XV s-a construit zidul de incintă, oval (diametre 22 m și 18 m) în jurul donjonului. Acest zid avea 4-5 m înălțime, un drum de strajă și parapet cu creneluri. În secolul XVI zidurile incintei au fost înălțate la 8,5 m și s-a adăugat un nou nivel la donjon pentru a depăși zidurile ca înălțime și a avea vedere spre exterior, ajungând astfel la 14-15 m înălțime. Ultima fază constructivă, la sfârșitul secolului XVI, constă în ridicarea a 4 turnuri la ”colțurile” zidului de incintă. Curtina (zidul dintre turnuri) era prevăzută cu parapet și metereze pentru arme de foc ușoare.

La începutul secolului XVII moare ultimul descendent al familiei cnezilor Sărăcin și sunt încendiate turnurile. Ultimul episod din istoria dramatică a cetății este marcat de răscoala curuților la începutul secolului XVIII. Un grup de răzvrătiți (răscoală contra Imperiului Habsburgic) s-au retras aici încercând să opună o ultimă rezistență. Ulterior, cetatea a fost abandonată și a ajuns o ruină de toată frumusețea, care avea sa isi recapete frumusetea acum ceva ani datorita fondurilor europene.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Cetatea Mălăieşti – Sălaşu de Sus”

Nu sunt detalii