• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Cazinoul este cunoscut și sub numele de Cazinoul Regal, deoarece a fost construit în timpul domniei Regelui Carol I. Cazionul din Slănic Moldova este un monument istoric inclus în grupa A având valoarea națională și universală aflat pe teritoriul orașului Slănic Moldova.

Cazinoul din Slănic-Moldova a fost ridicat de către meșteri italieni în anii 1892-1894, în stilul Art Nouveau după planurile cunoscutului arhitect ieșean George Sterian, împreună cu H. Rick, din inițiaiva arhitectului Nicolae Ghica-Budești, pe atunci efor al Epitropiei „Sf. Spiridon” din Iași. Din 1948 în imobil funcționează Casa de Cultură, dar, de-a lungul anilor, clădirea cazinoului, beneficiază de o sală de spectacole, și au mai fost deschise biblioteca orășenească, precum și unități de servicii publice.

Arhitecții clădirii au fost influențați de mai multe stiluri, predominante fiind elementele în stil neoromânesc și cele în stil neorenascentist. Stilului neoromânesc ii corespund elementele decorative din piatră, ancadramentele de uși și ferestre și turnurile clădirii principale care sunt influențate de către arhitectura bisericilor. În anul 1960 clădirii i se adaugă două terase destinate amenajării unui bufet, braserie și pensiune. Clădirea Cazinou a fost restaurată în perioada 1986 – 1989 pentru a i se redă formă inițială, fiind amenajată în totalitate a că edificiu cultural-educativ.

În prezent, clădirea Cazino este o emblemă a stațiunii Slănic Moldova alături de Pavilionul Central Racoviță și alte vile turistice. Staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, binecunoscută pentru izvoarele sale minerale comparate cu cele de la Karlovy Vary și Vichy, și premiate la expozițiile internaționale de la Paris, Viena sau Frankfurt pe Main, are o identitate distinctă, definită de munțîi Nemira și pădurile de fagi și brazi care o înconjoară.

Cazinoul are o suprafață construită de 1.847 mp și a făcut obiectul a numeroase licitații în ultimii ani, rămase fără rezultat, deși clădirea a fost reabilitată total în anii 1994 – 1995.

No details found.

No details found.

There are no reviews yet.

Be the first to review “Cazinoul Regal – Slănic Moldova”

No Details Found