Căsuța Albastră – Jgheaburi

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Căsuța Albastră este un obiectiv turistic care imbina etnografia cu legendele si este singura casuta din Romania care are o cascada naturala in spate. Aceasta a fost construita in anul 1868 de catre un unchi al ,,Mamei Uța’’, asa cum o numeau cunoscutii pe doamna care a fost proprietara casei pana cu putin timp in urma.

,,Mama Uța’’sau Maria Vladescu s-a nascut si a trait toata viata in Casuta Albastra. De-a lungul timpului, casa a cunoscut vremuri bune, vremuri mai putin bune, iar impreuna cu gospodaria a facut parte dintr-o scena a filmului ,,Rapirea fecioarelor’’, iar una din odaile casei a fost locul in care s-a odihnit, pe perioada filmarilor, celebra actrita Marga Barbu.

Casuta are o arhitectuta specifica zonei. Aceasta dispune de o tinda care acopera toata suprafata din fata a casei, iar partea de jos da senzatia unui beci, insa nu este asa. Daca in partea din fata casuta are un spatiu de depozitare a lemnelor, mai in spate este umpluta pentru a preveni posibile alunecari. Pentru a ajunge la tinda, vizitatorii au de urcat 4 trepte. Imediat ajunsi in casa, vizitatorii patrund in lumea bunicilor si a strabunicilor nostri. Trecand pragul, ajungem intr-un hol mic care se termina cu o camara. De-o parte si de alta a acestui hol intalnim doua camera: camera de oaspeti (in partea dreapta a holului) si bucataria de iarna (in partea stanga).

Camera din partea dreapta, camera de oaspeti, este locul in care ,,Mama Uța’’ a primit-o pe celebra actrita Marga Barbu. Camera are doua paturi traditionale, icoane, fotografii si elemente de port traditional.

Camera din partea stanga are, pe langa un pat, o plita traditionala pe care se gatea. Deasupra acesteia se afla un mic raft din lemn care pastreaza icoane si cateva ustensile, lucru care arata vizitatorilor ca ,,Mama Uța’’ nu a fost doar o gazda excelenta, dar si o gospodina excelenta si o femeie credincioasa. Un alt lucru interesant este leaganul copilului care detine un sistem fascinant pentru cei din prezent. Acesta este prins prin doua funii de tavan, insa exista si o a treia funie care era trasa prin tavan, printr-un inel de fier. In timp ce ,,Mama Uța’’ tragea la razboi, intr-o mana tinea funia si tragea usor de ea. Prin sistemul din tavan, fiecare tragere permitea o leganare a copilului din leagan.

Parasind casa, vizitatorii trebuie neaparat sa se duca in partea din lateral a acesteia, locul in care legendele incep. Pentru a intelege contextul, este necesar sa ne intoarcem cu mii de ani in trecut. Pe locurile acestea a existat o parte din Marea Thetis, iar lumea era stapanita de uriasi. Legendele oamenilor care masurau peste 2m inaltime nu sunt putine, insa nu ne este dat sa vedem asemenea creaturi, nici ramasite ale lor, pana acum. Curtea adaposteste ceea ce se poate vedea cu ochiul liber ca fiind un picior legat de trup. Interesant este ca asupra acestui lucru ciudat nu s-a intervenit niciodata cu dalta, ciocan sau alte ustensile, ci este perfect natural ca si cand ar fi fost fosilizat. Dat fiind lipsa fondurilor pentru a pune in siguranta posibila fosila, ceea ce se crede a fi capul uriasului, s-a desprins de trup si a cazut jos, in curte. Examinand ,,craniul’’ observam alte elemente biologice care ne pot trimite cu gandul la un om, cum ar fi arcadele ochilor si nasul.

Lucrurile interesante nu se termina aici. Cu cateva zeci de ani in urma, o bucata a stancii din spatele casei s-a prabusit. Acest lucru a facut ca adevarate opera de arta sau fosile sa iasa la suprafata. Aproape de cascada din curte, pe peretele stancii ramase dupa prabusire, se poate vedea capul unui sarpe foarte mare. Se poate crede, dat fiind mitologiile anumitor popoare, credintele acestora, dar si modul in care arata posibila fosila, ca acesta sa fi fost chiar celebrul sarpe Jormungand din mitologia nordicilor. Fiecare vizitator este liber sa speculeze.

Tot in gradina casei, langa cascada, exista un alt lucru interesant. Un bolovan de cca 6 metrii are in partea de sus o gaura perfect cilindrica. Desi nu a fost realizata de mana omului, gaura cilindrica ne trimite cu ideea ca a fost realizata de catre om ca un loc de botez. Afirmam acest lucru deoarece, in vecinatatea casei, exista cea mai veche manastire rupestra din Romania, Corbii de Piatra. Unde sa mai adaugam ca, cine intra in acel spatiu cilindric din piatra si loveste cu piciorul in podea, are impresia ca este intr-un spatiu din fier.

Lasă un comentariu