• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Wildadventure (text)

Castelul contelui Kálnoky de la Miclosoara a fost construit in anul 1500, avand destinatia de conac de vanatoare al familiei. Acesta contine multe elemente renascentiste, chiar daca unele dintre ele au fost partial distruse in perioada comunista. In trecut, majoritatea satenilor din Miclosoara erau angajati la conac, domeniul acestuia fiind foarte vast. Mare parte dintre femeile din sat lucrau in bucataria castelului. Balurile si cinele festive, mai ales cele de dupa vanatoare, erau foarte importante in acele vremuri.

In jurul castelului de la Miclosoara exista cateva casute in care va puteti caza si experimenta traditiile si obieceiurile locale. Acesta casute dateaza din anii 1800 si au fost restaurate cu mare atentie pentru a le fi conservat sarmul original. Casutele sunt amplasate in curti spatioase si sunt frumos mobilate cu antichitati secuiesti si transilvanene. Sobele originale pe lemne au fost dublate de un sistem de incalzire centralizat, ascuns, imbunatatind experienta oaspetilor in timpul sezoanelor reci. Infrastructura satului este aproape inexistenta, lucru care contureaza aura medievala a locului si ne dorim ca aceasta sa fie pastrata cat mai mult timp. Castelul restaurat si pacul sau sunt situate la doar cativa pasi, pe drumul principal. Cateva zile aici va vor face sa va simtiti ca si cum ati fi trait intr-un roman din secolul al XIX-lea. Camerele de oaspeti sunt mobilate exclusiv cu antichitati specifice Transilvaniei, incluzand foarte multe textile. Toate camerele au paturi duble cu cuverturi de lana. Pentru a crea o atmosfera cat mai autentica si linistita, camerele nu au fost dotate cu televizoare sau radiouri. In schimb, veti gasi o multitudine de carti pe care le puteti lectura. Fiecare camera este prevazuta cu cate un ceainic electric in care se poate prepara si cafea. Atat ceaiul, cat si cafeaua sunt din partea casei.

Familia Kálnoky este atestata documentar pentru prima oara in estul Transilvaniei in anul 1252. Cele doua mosii principale se aflau la Miclosoara si la Valea Crisului. Contele Tibor Kálnoky face parte din cea de a 25-a generatie a familiei, generatie revenita in Romania dupa 50 ani de exil. Familia contelui a calatorit peste tot in lume, a facut cariera la curtea imperiala a Austriei, insa o lege nescrisa a acesteia prevedea ca totdeauna sa ramana cineva acasa, la Valea Crisului, acolo unde trebuiau pastrate radacinile. Tibor Kálnoky si-a petrecut copilaria in Germania, studiind apoi in Franta si in Anglia. Ironia sortii face ca urmasul vanatorului sa devina medic veterinar, specializat in pasari salbatice. Acesta povesteste vremurile in care s-a intors in Romania, impreuna cu tatal sau, in anul 1987, cea mai urata perioada a conducerii comuniste. Cei doi voiau sa vada ce a mai ramas din mosiile lor. Satenii l-au recunoscut pe tatal lui Tibor, chiar daca familia petrecuse foarte mult timp in exil, datorita faptului ca acesta semana foarte mult cu bunicul tanarului conte. Acestia au ramas placut impresionati sa descopere comunitatea locala neschimbata, care traia exact la fel ca in vremurile dinaintea exilului. Tanarul Tibor marturiseste ca pentru prima data in viata s-a simtit acasa, chiar daca a calatorit pana la vremea aceea in toata lumea si nici macar nu stia romaneste sau ungureste pentru a putea interactiona cu localnicii. Farmecul locului l-a captivat rapid si l-a convins sa recreeze aici un cuib al familiei.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Castelul Kalnoky – Micloşoara”

Nu sunt detalii