• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Monumente Uitate (text)

Castelul Beldy Mikes este situat in localitatea Ozun din judetul Covasna. A fost construit de familia Mikes, pe terenul ce apartinea nobilului Beldy Pal, de unde provine si numele acestuia.

Nu se cunoaste cu exactitate data in care a fost construita cladirea, insa arhitectura acesteia si structura camerelor ofera indicii despre timpurile in care ar fi fost construita. Imaginea de ansamblu a castelului precum și configurarea spațiului interior indică existența mai multor etape constructive, care însă nu pot fi determinate precis. Se presupune că cele mai vechi structuri sunt cele boltite de la parter și care datează din perioada nobililor Béldi, cei care au deținut domeniul de la Ozun înainte ca acesta să fie confiscat la începutul secolului XVII de principele Apafi Mihály și donat lui literatului maghiar Mikes Kelemen ajuns prim-căpitan în Trei Scaune. Un alt indiciu ar reprezenta epigrafia de pe fațada fostei capele unde se află inscripţionat în tencuială: AEDIFICATA IN NOMINE DOMINI ANNO 1755 Dieb. Julÿ dată la care se presupune că a avut loc extinderea şi modificarea curiei la comanda lui Mikes Antal.

În 1792, după moartea lui Mikes Antal se întocmește un inventar în care este descrisă clădirea ca având acoperiş de şindrilă, asemenea multor din Secuime la vremea respectivă, iar pridvorul era acoperit diferit, cu o structură de lemn sub formă de bulb, ca în cazul curiei Mikes Szentkereszthy din Zagon sau Cserey din Imeni. Putem presupune că imaginea actuală a foişorului pare a data în urma distrugerilor cauzate de un cutremurul din 1802 în care au fost grav afectate multe reședințe din Secuime. Reconstrucția a fost realizată în noul stil neoclasic, curent deja prezent în arhitectura nobiliară transivăneană urbană la mijlocul secolului XIX.

La etaj, spațiile sunt configurate în funcţie de cerinţele etichetei nobiliare. Pridvorul atașat corpului de clădire are scop dublu, fiind atât spațiu de trecere dinspre curte spre locuință cât și de loc de belvedere marcat prin loggia cu arcadă perimetrală care permitea o bună perspectivă atât asupra gospodăriei, cât și asupra împrejurimilor. Din pridvor, camerele sunt dispuse secvențial pentru a marca trecerea de la încăperile publice, semi-publice la cele private. Intrarea se face direct în salonul principal, cu rol semi-public, de reprezentare, numit în termeni specifici ”palat”, (magh.) palota tăvănit și ornamentat cu stucaturi cu motive vegetale și florale. Pe partea opusă a intrării se face trecerea spre capela privată a familiei, încăpere de dimensiuni modeste cu plan poligonal atașată de volumul clădirii sprijinită pe contraforți și care acum transformată în cameră de locuit. Camerele nobililor sunt amplasate în lateralele salonului central. În stânga se afla camera sau ”Casa” domnului, iar în partea opusă camera doamnei de unde se făcea legătura cu dormitoarele fetelor care beneficiau de un grad mai mare de intimitate. Această compartimentare a fost însă modificată în secolul XIX, și apoi în XX, moment în care a fost folosit ca IAS. În prezent latura nordică a castelului este împărţită în camere de locuit și băi.

Pridvorul prezintă caracteristici specifice secuieşti. Intrările separate pentru zona de locuit şi pivniţă sunt amplasate pe faţada principală. Aceasta este împărţită în două registre suprapuse de frontispiciul neoclasic triunghiular delimitat printr-o cornişă dantelată. Într-o imagine de epocă se observă tratarea iniţială a decoraţiei şi raportul plin-gol original. Faţada principală era compusă din două rânduri de arcade cu arce egale în plin cintru suprapuse; la parter se evidenţiază arcada de acces la etaj, în stânga căreia se afla o nişă arcuită (în prezent ascunsă în tencuială, probabil intervenţie din perioada comunistă), urmată de arcada cu uşa de intrare în pivniţă decupară în planul zidăriei. La etaj foişorul este înconjurat perimetral de arcade suprapuse pe stâlpi dublaţi de zidărie cu bază şi capitel pe care sprijină arcele în plin cintru.

Din întregul ansamblul nobiliar de la Ozun se mai păstrează castelul, grânarul, grajdul și garajul de avioane construit de nobilul Mikes Kelemen la începutul secolului XIX. Într-o imagine din 1940 se mai poate vedea încă acoperișul înalt specific barocului transilvănean cu pantă dublă al grânatului dar care acum apare modificat în mod nefericit, în patru ape cu fronton teșit pe laturile mici, luând o mare parte din farmecul inițial al construcției.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Castelul Beldi-Mikes – Ozun”

Nu sunt detalii