Case monocelulare – Negreşti-Oaş

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Naţional de informare şi promovare turistică Negreşti-Oaş (text) si

Casele monocelulare prezente in cadrul muzeului sunt reprezentative secolului XIX-lea, respectiv XX-lea si provin din Gherta Mica. Aceste case au fost asezate in cadrul muzeului alaturi pentru a ilustra doua sisteme principale de constructie a locuintelor specifice Tarii Oasului.

Prima casa este realizată din bârne rotunde de stejar, curăţate de coajă şi crestate la capete. Acoperișul este din paie călcate, fiind cel mai răspândit tip de acoperiș din zonă. Pereţii sunt îmbrăcați cu tencuială de pământ amestecat cu paie tocate, muruiți cu lut fin și văruiți.

A doua casa a fost construita utilizand o tehnica de constructie care apare mai tarziu, atunci cand padurile s-au imputinat si erau utilizate lemne mai scurte si subtiri deoarece erau usor de procurat. S-au folosit furci (șeși) și contrafixe fixate în tălpi, iar spațiile dintre acestea au fost umplute cu lemne scurte, de obicei crăpate. În ambele cazuri pereții au fost acoperiți, atât în interior, cât și în exterior, cu tencuială de pământ amestecat cu paie tocate. La final pereții erau muruiți cu lut fin amestecat cu balegă de cal și văruiți. Ambele case sunt acoperite cu paie călcate, tipul de acoperiș cel mai răspândit în această zonă.

Odinioară, o asemenea casă mică (numită „șuteu”) era ridicată prin clacă pentru tinerii căsătoriți. După ce aceștia reușeau să-și ridice o casă mare, căsuța devenea cămară-afară în gospodărie și se țineau în ea unelte și unele produse din gospodărie.

Lasă un comentariu