• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Wikiwand (foto)

Aceasta este casa in acre a locuit Lucretiu Patrascanu in anul 1943, in perioada regimului maresalului Ion Antonescu.

Lucretiu Patrascanu s-a nascut pe 4 noiembrie 1900, in Bacau si a murit in anul 1954, in inchisoarea Jilava. El a fost un om politic roman, membru al conducerii Partidului Comunist Roman, ministru, sociolog, avocat si economist. Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Lucretiu Patrascanu era o figura rara printre comunistii de la acea vreme.

In august 1940, este arestat si inchis in lagarul de la Targu-Jiu, alaturi de membrii ai partidului care nu se aflau in exil in Uniunea Sovietica. Curand este eliberat de guvernul national-legionar, in perioada cand Romania, aliata Germaniei Naziste, incerca sa pastreze relatii amicale cu URSS. In 1941, dupa Rebeliunea legionara, este din nou arestat de regimul lui Ion Antonescu. Este eliberat din nou, dar i se impune domiciliu obligatoriu la Poiana Tapului in 1943.

Acesta a fost si reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944. De asemenea, el a fost primul comunist care a devenit ministru al Justitiei.

Dupa modelul proceselor staliniste care se initiasera deja in Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria sau Albania, Lucretiu patrascanu a fost condamnat la moarte pe 14 aprilie 1954, dupa un proces de sase ani. A fost cel mai lung proces al vreunui lider comunist din istoria comunismului mondial, cu o pauza scurta in anul 1951. In proces au mai fost interogati si alti oameni politici din perioada interbelica precum Corneliu Coposu, Gheorghe Tatarascu sau Bebe Bratianu. in noaptea de 16 spre 17 aprilie 1954, Lucretiu Patrascanu si Remus Koffler au fost executati prin impuscare la inchisoarea Jilava.

Interesant este faptul ca, acesta a fost reabiltiat post-mortem in aprilie 1968 la initiativa secretarului general al PCR, Nicolae Ceausescu. Din acelasi lot de reabilitati au facut parte si Foris Stefan, Ana Pauker, Teohari Georgescu. La Plenara CC al PCR din acel an, nicolae Ceausescu a folosit cazul Lucretiu Patrascanu pentru a ilustra influenta negativa pe care o avusesera in Romania Alexandru Draghici si Iosif Chisinevschi.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Casa Pătrășcanu – Poiana Țapului”

Nu sunt detalii