• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Sculptorul George Apostu s-a născut pe 20 decembrie 1934, în comuna băcăuană Stănişeşti, în casa părinţilor săi Măriuca şi Vasile Apostol, proapăt ridicată după căsătoria acestora din 1929. A urmat şcoala primară în sat, după care a plecat la gimnaziu, la Tecuci. Casa aparţine acum nepotului său, Dinu Apostu, preşedintele Asociaţiei de Prietenie Româno-Franceză, organizator al unor tabere de creaţie în Stănişeşti.

George Apostu, considerat ca un continuator al operei lui Constantin Brâncuşi şi unul dintre cei mai importanţi sculptori români din secolul al 20-lea, s-a născut într-o casă din comuna Stănişeşti, aflată la drumul principal. Locaţia aparţine acum nepotului său, după sora Dumitra. „Casa a fost ridicată în 1930, la un an după căsătoria bunicilor mei, Măriuca şi Vasile Apostu. George Apostu a avut două surori, pe mama, Dumitra şi pe Ioana. Până pe la 35 de ani a tot revenit în Stănişeşti. Ulterior, bunicii s-au mutat la apartament, în Bacău. L-am văzut ultima oară înainte de plecarea lui în Franţa, cu câţiva ani înainte de moartea lui“, povesteşte Dinu Apostu.

Din 1964 şi până la sfârşitul vieţii a avut numeroase expoziţii în România dar şi în Franţa, Belgia, Italia, Spania, Brazilia, India. În 1982 devine profesor de sculptură în lemn la Academia Michelangelo din Agrigento, Italia şi în acelaşi an se stabileşte în Paris. În 1983, primeşte un atelier de creaţie de la primăria oraşului Paris şi părăseşte ţara până la sfârşitul vieţii. Realizează sculpturi în aer liber la Grenoble, 1967; Măgura, 1970, 1975; Costineşti, 1972; Voroneţ, 1972; Balta Albă-Bucureşti, 1972 ş.a. George Apostu a fost distins în 1966 cu premiul „Ioan Andreescu” al Academiei Române, în 1970 cu marele premiu pentru sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Moare pe 13 octombrie 1986 şi este înmormântat în în cimitirul Père-Lachaise din Paris.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Casa George Apostu – Stănişeşti”

Nu sunt detalii