• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Carina Tataranu

In urma cu mai bine de 150 de ani (1856) un cioban, Constantin Flitan, neam de haiduci (Flintan), pleca cu oile de la Marginimea Sibiului si, trecand muntii, se stabilea in zona Novacilor. Cei noua copii ai sai, sapte baieti si doua fete, au format aici o familie puternica ce a dat ambasadori ( Prof. Constantin Flitan, Ministru adj de Externe, 7 ani ambasador in Franta si cel care a organizat vizita Gen. de Gaulle in Romania), avocati de renume (Angheluta Flitan) sau oameni de afaceri (Iancu Flitan a infiintat prima banca comerciala in Novaci).

Unul dintre cei noua copii, Anghel Flitan (n 1885, d 1963) a continuat traditia oieritului ajungand unul din cei mai avuti oameni din zona. Cand a fost expropriat de comunisti in 1949, avea peste 2000 de oi, 40 de vaci cu lapte, fabrica de cascaval (exportat in Europa), fabrica de cherestea, una din primele masini din Gorj, un Buick, munti si terenuri.

Mariuta Flitan (n. 1909, d. 1989), unul din cei patru copii ai lui Anghel Flitan s-a casatorit cu Pantelie Moculescu (n.1902, d.1991), oltean din Poienari, capitan in Armata Romana in cel de-al II-lea Razboi Mondial, iar apoi invatator in Cernadia. Ei sunt cei care au construit, în 1925, acest conac. Arhitectul acestui imobil este Julius Doppelreiter, în prezent casa fiind închisă publicului.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Casa Flitan – Cernădia”

Nu sunt detalii