Casă de olar din Vama – Negreşti-Oaş

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Naţional de informare şi promovare turistică Negreşti-Oaş

Casa olarului era una din casele importante de sat, mai ales pentru faptul ca aceasta activitate era foarte bine vazuta in ochii comunitatii. Tradiţia locală consideră olăritul foarte vechi, dar lipsa unei bresle, după datele căreia să se poată stabili un istoric, face dificilă confirmarea informaţiei. Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, documentele găsite în arhivele comunei indică existenţa certă a olăritului chiar şi înainte de 1850. Dacă la începutul secolului al XX-lea erau peste 30 de olari, în 1950 la Vama lucrau 12 olari, iar astăzi numai unul singur, Gheza Isvanfi, de naţionalitate maghiară, angajat al Muzeului Ţării Oaşului din Negreşti.

Categoriile de obiecte lucrate la Vama sunt cele de uz casnic, necesare gospodăriei (“hârgăul” pentru dus mâncare la câmp, castroane, oale pentru lapte, oale pentru sarmale etc.) şi blide pentru decor („taiere”, „oluri de nănaşi”etc.). O dată pe an finii trebuiau să meargă şi să ducă “nănaşului”lor câte un urcior pe care naşul îl atârna la grindă. După numărul ulcioarelor de la grinda unei case se putea cunoaşte numărul finilor unui gospodar.

În ornamentica ceramicii de Vama sunt predominante motivele geometrice (puncte, linii, cercuri, spirale etc.) asociate cu cele vegetale şi antropomorfe stilizate. Dacă până la începutul secolului al XX-lea conturul motivelor era realizat prin zgârierea angobei şi a pastei, ulterior această tehnică a fost înlocuită cu linii de contur pictate cu cornul. După primul război mondial s-a început ornamentarea cu pensula, în locul cornului, ceea ce a determinat şi schimbarea ornamenticii. De obicei, femeile “feştesc” (ornamentează) vasele, folosind o gamă cromatică pe bază de alb, galben, roşu, verde, negru. Olarii din Vama îşi transportau marfa în căruţe cu cai, numai în satele din Oaş sau la târgul care se ţinea la Negreşti-Oaş. Uneori interveneau negustorii, care cumpărau ceramică de la olari şi o vindeau la Sighet, Carei, Satu Mare, Zalău. Sălaj.

Lasă un comentariu