• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Monumentul istoric „Casa Borisof” din oras Tg. Ocna a fost construit în anul 1890, în zona centrala, la întretaierea strazilor Farmaciei (astazi 9 Mai) si Capitan Busila. Resedinta – locuinta a fostului primar Gheorghe Borisof, aceasta casa, foarte frumoasa cu etaj era considerata în acea vreme, un adevarat „castel”. Acest Gheorghe Borisof fusese fiul lui Potop Bosisov, un negustor de peste din Galati, care facuse multi ani comert aici si cumparare multe terenuri.

Fiu adoptiv al unei localnice, a facut studiu superior si a condus cu pricepere afacerile mostenite, devenind unul dintre cei mai bogati oameni din oras. A fost de câteva ori primarul orasului din partea conservatorilor. În anul 1890 construieste aceasta casa, cu 27 camere si pivnita. Casa, conceputa de un arhitect austriac a avut initial pictura si ornamente deosebita iar în curte era un chiosc de vara.

Dupa moartea sa, în aceasta cladire au functionat mai multe institutii: Primaria (1907-1912), Scoala profesionala de fete (1912-1916), comandamentul unei divizii (1916-1918), Gimnaziul „Oituz” (1921-19299) s.a. Un timp s-a vorbit despre „ulcelele în galben” ascunse de Borisov si chiar au existat cautatori de comori animati de povestile care circulau.

Gheorghe Borisov a ramas în constiinta comunitatii ca un „prosper om de faceri si bun gospodar”. Casa Borisof sau palatul fostului primar a fost construita pe doua nivele, la sfârsitul secolului XIX-lea, apartinând eclectismului vremii, prin convietuirea în armonie elementului neoclasic si baroc (coloane, frontoane, ancrademente, coloane frontoane, bosaje, elemente decorative la cornisa si de marcare ale celor doua nivele). Compusa dupa principiul unei simetrii perfecte, fatada este marcata de corpul principal, cu intrarea principala , de coloane ce sustin deasupra intrarii „loggia”.

Este una din primele cladiri civile din sec. XIX-lea cu valoare istorica si de arhitectura, scapata de febra demolarilor din perioada comunista.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Casa Borisof – Târgu Ocna”

Nu sunt detalii