Casa Betea din Racşa – Negreşti-Oaş

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Naţional de informare şi promovare turistică Negreşti-Oaş (text) si oasmuseum.ro (foto)

Casele și gospodăriile expuse în Muzeul în aer liber sunt reprezentative pentru Țara Oașului, fiind strămutate din Negrești-Oaș și din satele din zonă. Casa Betea din Racşa dateaza din sec. al XVIII-lea si este o casa tricelulară, alcătuită din camera de intrare („tindă”), camera de locuit („casă”) şi cămară, construită din lemn și acoperită cu fân. Ancadramentele ferestrelor sunt specifice zonei Oaşului în sec. al XVIII-lea. În interior au fost reconstituite vatra şi cuptorul, iar în tindă o apariţie mai târzie (ultima parte a secolului 19), soba cu plită pentru gătit mai ales vara. Dintre piesele de mobilier se remarcă patul cu cólibă, leagănul suspendat şi, mai ales, masa cu pui.

Langa aceasta casa, turistul poate sa observe si urmatoarele piese etnografice:

  • Coteț pentru porci – ultima parte a secolului XIX: a fost adus din satul Certeze și construit în ultima parte a secolului XIX din bârne cioplite din stejar și îmbinate în tehnica numită coadă de rândunică.
  • Poiată pentru oi – ultima parte a secolului XIX: a fost adusă din satul Bixad, fiind construită în ultima parte a secolului XIX din bârne cioplite din stejar și îmbinate în tehnica numită coadă de rândunică.
  • Hoborog pentru fân (cu acoperiș reglabil) – acesta a fost reconstituit după modelele din teren
  • Coșar pentru porumb (reconstituire) – acesta a fost reconstituit după modelele din teren

Lasă un comentariu