• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Aceasta biserica este comoara cea mai de pret a satului pentru ca ea face parte din randul vechilor biserici de lemn de la tara care au fost cetatile visurilor poporului nostru unde romanii si-au pastrat neatinsa legea, limba, datinile si constiinta nationala in veacurile de bejenie si restriste , cand preotii de la tara, saraci si nu cu multa invatatura au fost calauza luminoasa a sufletului romanesc.

Biserica de lemn „Sfintii Voievozi” a fost ridicata în 1799 pe locul unde exista un vechi schit cunoscut sub numele de Merisor. Conform monografiei parohiei Scorteni, biserica a fost construita din stejarii aflati  in vatra bisericii si din materialul vechiului schit de calugari  „Merisor” mentionat in vechea harta scrisa cu litere chirilice aflata in arhiva primariei comunei Scorteni.

Construita de mesteri tarani  necunoscuti, biserica in forma de cruce in stil moldovenesc, privita din exterior are un aspect simplu, dar bine proportionat. Simplitatea planului exterior, incheierea perfecta a barnelor intarite cu cuie de lemn, braul crestat ce incinge biserica, boltile in forma poliedrica cara acopera Altarul, Naosul  si Pronaosul sunt dovada unor mesteri tarani cu sufletul plin de cele mai alese insusiri artistice.

Atractia turistica a monumentului o constituie interiorul bisericii, in contrast cu imaginea exterioara. A fost reparata de multe ori dar si-a pastrat farmecul. In 1845 a fost acoperita cu sindrila, iar in 1885 i s-a adaugat un pridvor pe latura de sud. Prin stradania Episcopului Teodosie al Romanului, biserica a fost reparata in 1907.

Planul bisericii este treflat, pronaosul si altarul, pentagonale, iar absidele laterale au câte trei laturi.  Boltile în forma de trunchi de piramida cu retrageri în trepte ale grinzilor; se sprijina pe baze dreptunghiulare în pronaos si altar, si pe o baza octogonala în naos.

Biserica nu este pictata in interior, dar icoanele vechi de la inceputul secolului 19 in stil neo-bizantin au o frumusete aparte pe care patina timpului a accentuat-o. Catapeteasma poleita pe alocuri cu aur este construita din lemn de tei si reprezinta unul din obiectele valoroase ale acestei biserici.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfinţii Voievozi – Merişor”

Nu sunt detalii