• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Ridicată pe dealul Dumbrava, căptuşit odinioară de codri falnici de stejar, biserica de lemn „Sfinţii Voievozi“ de la Horgeşti face parte din acea suită de bisericuţe ale Moldovei înălţate şi dăruite de marile familii de boieri satelor pe care le stăpâneau. Vreme de aproape jumătate de veac a slujit horgeştenilor ca biserică parohială, în jurul ei înfiripându-se şi cimitirul satului. Astăzi, biserica parohiei e cea de zid, din mijlocul aşezării. Locaşul de lemn a rămas însă neclintit, acolo, pe colina cea mai înaltă a Horgeştilor, împresurat de crucile spălate de ploi şi de zăpezi, cu turla ţâşnind spre şomoioagele de borangic ţesute de nori pe grinda cerului.

Această bisericuţă, spune pisania, a fost construită de Profira Strat, proprietara moşiei Horgeşti, pentru uzul sătenilor care asigurau muncile pământului, după ce dărâmaseră o bisericuţă mai veche de lemn, din apropierea curţii boiereşti, care era foarte şubrezită. De acolo a luat o parte dintre obiecte, catapeteasma, precum şi clopotele, aducându-le în noua biserică de lemn. „Între anii 1884-1889, această familie a construit două biserici în sat. Una de zid, în care se rugau doar boierii, aproape de conacul lor, şi cea de aici, de lemn, care a fost, până la venirea comuniştilor, biserică parohială. După 1945, biserica de zid a devenit biserică parohială, iar aceasta a rămas paraclis de cimitir“, explică părintele Petru Cucu, parohul de la Horgeşti.

Biserica de lemn de la Horgeşti este construită din bârne de stejar, cu lemn de pe loc, tăiat din codrii ce acopereau, odinioară, dealul Dumbrava. Bârnele sunt încheiate la colţuri „în coadă de rândunică“, aşezate pe talpă de stejar şi pe o temelie de piatră cioplită.

Acoperişul este de draniţă, bătută în „coadă de rândunică“. Din păcate, la mijlocul anilor â90 pereţii au fost tăbănuiţi cu scândură la exterior, iar la interior au fost placaţi şi pictaţi, acoperind astfel frumuseţea bârnelor.

De asemenea, în urma unor reparaţii din anul 1967, temelia a fost consolidată şi modernizată, fapt ce face ca piatra veche, de râu, să nu mai poată fi observată azi. Preschimbat şi înnoit în mai multe rânduri, interiorul nu mai seamănă acum cu cel de la începuturile bisericuţei. Piesa cea mai valoroasă din patrimoniu este catapeteasma, despre care se spune că ar fi fost pictată în jurul anului 1800 şi că ar proveni din mai vechea biserică de lemn demolată de familia Strat. Păstrată într-o stare foarte bună, catapeteasma e splendid pictată şi decorată

Totuşi, în locaşul de pe Dumbrava se mai păstrează câteva obiecte ce au aparţinut familiei Strat sau care au fost donate de aceasta micii lor ctitorii de lemn.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfinţii Voievozi – Hogeşti”

Nu sunt detalii