• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Biserica Sfântul Pantelimon este situată în comuna Sascut, sat Bereşti, la 2 km de albia râului Siret, făcând parte dintr-un peisaj armonios. Această Biserică datează din anul 1859 și este monument istoric. Are o vechime de 161 de ani şi este zidită din cărămidă,, are formă de navă, îmbinând stilul vechi creştin, cu elemente gotice şi apusene, cu o singură turlă pe pridvor, ce a fost folosită ca şi clopotniţă până în anul 1980, când s-a construit una nouă la intrare în curtea bisericii.

De asemenea, are o lungime de 21 m, 10 m lăţime, înălțimea zidului este 7 m, 4 m turla şi 2 m crucea, catapeteasma având o formă aparte, fiind semiovală.
Biserica prezintă încă o particularitate, având dedesubt, în partea sudică o criptă de 2×3 m cu intrare prin pridvor, care probabil ar fi avut scopul să fie folosită drept cavou pentru ctitori, dar care nu a fost folosită niciodată în acest scop.

Până în momentul de faţă, numele arhitectului şi al meşterilor au rămas necunoscute, dar se poate bănui după caracterele specifice că sunt de origine străină.
În interior biserica a fost pictată în stil neobizantin de pictorul Vasile Pascu din Focşani , lucrarea fiind executată în anul 1957, sub păstorirea preotului de atunci, Vasile Armencea. În urma cutremurului din 1977 pereţii bisericii au fost fisuraţi şi tindeau să cadă. Totul a fost refăcut pe timpul preotului paroh Dumitru Isvoranu, iar în perioada 1980-1983 a fost efectuată repictarea in fresco, dar de data aceasta de către tânărul pictor Sorin Belciu şi soţia sa Monica.

A fost resfinţită în anul 1983, pe 6 martie, de către P.S. Eftimie al Romanului şi Huşilor. În 1996 este numit preot Floriştean Nicolae, care a păstorit cu binecuvântare locul în 2009, acesta neglijând în totalitate Biserica, nefăcându-se nici lucrări de întreţinere, nici de noi construcţii. Totodată, în timpul păstoririi acestuia, au dispărut o serie de obiecte de cult, precum icoane, un clopot original din timpul construirii Bisericii şi toată arhiva din timpul păstoririi sale, cât şi o parte din trecut.

Bereştiul este o aşezare cu peste câteva veacuri vechime, a cărei locuitori au fost clăcaşii și urmaşii iobagilor, care şi-au făcut bordeiele pe moşiile fostului boier Bereşteanu. Numele acestui boier dă și numele satului.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfântul Pantelimon – Săscuţ”

Nu sunt detalii