• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Biserica Parohială Sf. Nicolae din Onești este construită între anii 1843 – 1849 pe temelie nouă de piatră, de către Ctitorul Alecu Ciaur Aslan, mare Hatman. De la el se păstrează Catapeteasma și un număr de icoane praznicale, toate pictate de marele pictor Gh. Tătărăscu. Biserica este construită din carămidă și piatră de Grozești și Perchiu, în formă de corabie. La început ea a fost fără pictură pe pereții interiori, acoperișul fiind din tablă. Biserica privită din exterior, are un aspect simplu bine proporționat, cu o turlă ridicată în partea de apus a construcției, în care se găsesc cinci clopote, trei mari și două mici și a fost ridicată de meșteri necunoscuți. În zidirea acestei biserici se resimte o influența a stilului apusean, neoclasic.

Catapeteasma este din lemn de tei, foarte frumos sculptată de meșteri necunoscuți este lucrată la Iași între anii 1820 – 1840, timp în care și pictorul Gh. Tătărăscu a pictat tot la Iași, icoanele din chenarele-ferestrele catapetesmei precum și icoanele praznicale. Ele prezentă o mare valoare istorică și artistică. Sculptura catapetesmei este suflată în foiță de aur, iar unele părți ale ei, vopsite în ulei.

În anul 1849 biserica a fost sfințită fară a fi terminată lipsindu-i pictura, mobilierul. Sfințirea s-a făcut de către Episcopul Veniamin Ruset înconjurat de un mare sobor de preoți. Odată cu zidirea bisericii, ctitorul Alecu Aslan a donat și o suprafață de 7.000 mp pentru cimitirul din jurul ei. După sfințire, ctitorul a mai donat bisericii un tablou al familiei drept mărturie a ctitoriei sale. Tabloul, care se păstrează și astăzi, a fost lucrat de pictorul C. Leca. Ctitorul Alecu și soția sa Zoe Aslan sunt îngropați în hruba din partea dreaptă a intrării în pridvorul bisericii.

Cutremurul din 1940 avariază grav biserica și se ia inițiativa de restaurare. Arhitectul Balș întocmește planurile de consolidarea Bisericii și în 1942 antreprenorul Giuseppe Delmonte execută lucrarea care s-a sfințit la 1 iulie 1943.

Cutremurului din anul 1977 a produs grave avarii Bisericii, aceasta fiind dezafectată cultului. Ani de-a rândul s-a slujit într-o baracă improvizată. Pictura din Sfântul Altar, în tehnica frescă, a fost executată de pictorul Costin Ioanid, iar pronaosul, naosul și mozaicul exterior cu icoana Sfântului Nicolae de pictorul Carp Vasile. Părintele Alupei Constantin s-a ocupat cu responsabilitate de consolidarea și centurarea tuturor pereților, de refacerea completă a turnului clopotniță și acoperișului. S-a pus pardoseală de mozaic venețian și s-a confecționat tot mobilierul, din lemn de stejar sculptat. Toate aceste lucrări s-au executat în perioada 1980 – 1989, sub îndrumarea Preasfințitului Eftimie, paroh fiind părintele Dumitru Gâdinceanu, preot slujitor Gheorghe Ursache si misionar protopopesc pr. Constantin Alupei, care a coordonat cu suflet și responsabilitate lucrările, ajutat fiind de consiliul parohial și de toți bunii enoriași.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfantul Nicolae – Oneşti”

Nu sunt detalii