• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Parohia „Sfântul Nicolae” Curiţa s-a înfiinţat în anul 1995 prin reorganizarea Parohiei Caşin 2. La înfiinţare erau 220 familii, astăzi sunt 186 familii şi 16 văduvi şi văduve.
Biserica de dimensiuni mici, construită din lemn de stejar, fostă mănăstire, este înzestrată în anul 1895 cu catapeteasmă, prin grija locuitorilor Comunei Caşin în timpul păstoririi pr. Ioan Pîslaru. Toate reparaţiile şi înzestrarea s-au făcut prin osteneala şi grija enoriaşilor. Cele trei policandre au fost modificate în anul 1972 pentru a primi becuri electrice. Fiind multă vreme filie nu s-au păstrat documente care să ateste vechimea sau originea icoanelor sau a altor obiecte din inventarul parohiei. Lângă biserica parohiei se află clopotniţa construită din piatră în anul 1968 înlocuind-o pe cea din lemn.

O anumită perioadă de timp biserica a fost închisă şi părăsită fără a cunoaşte date exacte. Se pare că odată cu secularizarea averilor mânăstirilor din timpul domnitorului Al. I. Cuza, călugării care vieţuiau aici au plecat, biserica rămânând închisă. Este redeschisă în anul1933 singura însemnare privind acest an fiind scrisă pe un minei.

Conform inventarului din 1963-1964 biserica avea în proprietate aproximativ 13 ha. teren, constituit din 2 ha. teren arabil, restul păşuni şi fâneţe. În încercarea de redobândire a acestor terenuri ne-am lovit de lipsa documentelor de provenienţă. Parohia are astăzi în proprietate doar 2,3 ha. teren (arabil, păşuni, fâneţe) şi 0,65 pădure,dar nici unul dintre terenuri nu are titlu de proprietate.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfântul Nicolae – Curiţa”

Nu sunt detalii