• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Biserica ,, Sf Ilie” din com. Podu Turcului este monument istoric si de arhitectura, fiind trecut in LMI 2004, cod BC- II – m – B – 00876 . Este construita intre anii 1830 – 1834 dupa cum se consemneaza intr-un anuar bisericesc , avand ctitori fondatori , familia de boieri Mihai si Casandra Iamandi, proprietarii targului Podu Turcului si a mosiei Damacusa unde ar fi existat o bisericuta din lemn care s-a naruit si a carui clopot pe care este inscriptionat anul 1813 a fost adus la noua biserica, Sfantul Ilie.

A fost construita din caramida , asezata pe o fundatie din piatra de rau si este acoperita cu tabla galvanizata. Are o planimetrie atipica, in cruce, cu absidele laterale inglobate in dreptunghiul de ba-za si naosul extins spre exterior. Privita din exterior, are un aspect simplu, bineproportionat, impodobita cu o turla de lemn pe pronaos, in plan hexagonal, avand acoperisul sub forma unui urias bulb de ceapa cu baza retezata. Intrarea se face printr-un pridvor inchis patrat, dar care initial avea in fata un pridvor deschis, de factura neoclasica, pe patru coloane canelate,cu capiteluri compozite,cu un fronton triunghiular la fatada (conf. unei fotografii din 1939) . Din porticul de la intrare(care nu mai este ),se patrundea in pridvorul inchis, ambele incaperi fiind adaugate la o data ulterioara constructiei bisericii, modificari facute cu ocazia reparatiilor din 1878 si 1905 – 1910, mentionate in Anuarul Eparhiei Romanului din anul 1936.

In 1939, conform ,,Planului orizontal al Bisericii Sf. Ilie din Podu Turcului cu terenu si cimitiru din prejur „, intocmit de picherul I.I.Simion, biserica avea ca anexe , clopotnita de la intrare, din lemn, locuinta paznicului si o magazine, care s-au naruit, si au fost inlocuite cu o clopotnita din zid ,construita in 1977,si o camera praznicala si una mortuara cu anexe, construita in 1995,in timpul pastoririi Pr. Chilianu Vasile.

De-a lungul anilor, sf locas a suferit numeroase reparatii facute din initiativa vrednici-lor preoti slujitori cu contributia enoriasilor parohiei , dupa cum rezulta din Pisanie.

Prima interventie a avut loc in anul 1878, la care se pare ca a contribuit substantial Vasile Theodoru, mort in anul 1883 ,cel care a construit si Spitalul din Podu Turcului ,a carui monument funerar cu inger, se afla in partea dreapta a Bisericii, pe frontispiciul caruia scri…,, Spre recunoastere eterna” ,monument ridicat prin grija Elizei Gheorghiadis.

In 1909 s-a facut consolidarea zidului cu centura de fier ,in timpul pastoririi Pr Ioan Telibasa ,care a pastorit targul timp de 56 de ani-decedat in 1942. In 1936 s-a pictat Biserica in ulei si s-a turnat mozaicul pe jos ,in timpul Pr.GHEORGHE Lazar ,care a pastorit intre 1935-1954. In 1957,s-a pictat Sf lacas in tehnica ,, al fresco” de catre pictorul Vasile Caraman din Bucuresti, si s-a restaurat si catapeteasma din lemn sculptat, care dateaza din sec. al XIX-lea

Din cauza degradarii si a cutremurului din 04.03.1977, s-au facut lucrari de reparatii exterioare, s-a restaurat pictura si s-a poleit catapeteasma de catre pictorii Ioan si Miluta Zarnescu, din Casin,dupa care a fost resfintita pe 23.11.1980,de catre P.S.Eftimie al Epis-copiei Romanului si Husilor,in timpul pastoririi Pr.Enache Erescu (1954-1987).

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfântul Ilie – Podul Turcului”

Nu sunt detalii