• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Biserica „Sf. Gheorghe” de la Tescani, care a apartinut familiei Rosetti Tescanu, este folosita in prezent drept magazie pentru Centrul de Cultura de la Tescani. In interiorul cladirii in care familia sotiei compozitorului George Enescu, Maria Rosetti (Maruca), participa la slujbe de Craciun si de Pasti, dupa cum povesteste ea in volumul autobiografic „Umbre si lumini”, sint depozitate astazi cutii cu vopsea, scaune, roti de masina, tot ce prisoseste imaginii frumoase a centrului cultural.

Pe absida bisericii, monument de patrimoniu de importanta nationala, persista o amintire a epocii comuniste, o pictura cu subiect laic, care atunci nu supara pe oficiali, iar astazi pare sa nu mai intereseze pe nimeni. Arsa, lasata in paragina, schimonosita cu picturi pe gustul comunistilor, biserica pare sa fi cazut sub blestemul uitarii.

Istoria monumentului se leaga cu greu din amintirile celor care au trecut pe la Tescani, amintiri imprecise, variind in functie de interlocutor, fiecare atribuindu-si lucrurile bune, putine, care s-au facut pentru ca monumetul sa nu cedeze timpului. Biserica de la Tescani a fost construita in 1769. In lista monumentelor de patrimoniu din România a Directiei pentru Cultura Bacau obiectivul este trecut ca „Biserica cu hramul Sf. Gheorghe”, parte a Ansamblului „Rosetti Tescanu”. „Intre cele doua razboaie mondiale, aceasta bisericuta s-a surpat si a fost lasata asa, cu copaci crescuti in interior, era o ruina. A inceput sa decada in intervalul anilor ’30 – ’40. De ce au lasat-o in paragina nu-mi dau seama. A fost refacuta dupa ce s-a reconditionat asezamintul, prin 1985 – 87’’.

Interdictile religioase din timpul perioadei comuniste au schimonosit Biserica Rosettestilor. Dinainte de ’89, pe absida capelei exista o pictura cu subiect laic, locul personajelor biblice luindu-l siluete de cintareti, cu instrumente muzicale in miini. Lucrarea a fost proiectul de diploma al unei studente a artistului plastic Vasile Celmare. „Pe vremea cind director era acolo domnul Popovici, am venit la Tescani cu studentii mei de la catedra de Arta monumentala, care isi dadeau lucrarea de diploma. Am vrut sa refacem toata capela, care era o ruina. Pictura aceea a facut-o Silvia Barbetcu, acum e plecata din tara. Au mai lucrat atunci Valeriu Susnea, care e la Buzau, si Bogdan Molea, care este plecat in Canada. Am facut ce s-a putut si ce ni s-a cerut, un medalion in absida, cu peisaje brincovenesti. Asta a fost proiectul aprobat de ministrul Suzana Gidea. Oficialitatile au spus ca acolo va fi o sala de concert. Daca vrea cineva sa faca o biserica acolo, este o prostie. Era capela familiei, nu o biserica”, spune artistul plastic Vasile Celmare, indulcind un context politic opresiv.

Pictorul monumentalist bacauan Mihai Chiuaru, vicepresedintele Uniunii Artistilor Plastici din România, spune lucrurilor pe nume. „Atunci erau niste bariere ideologice. Cred ca ar trebui sa o lasam alba, curata, cu tavanul de lemn si sa cautam un iconostas de secol XIX”, este de parere Chiuaru.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfântul Gheorghe – Tescani”

Nu sunt detalii