• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Călător prin România

Localizata in centrul istoric al Devei, Biserica Reformata a fost construita intre anii 1908 si 1910, pe locul unei biserici medievale din secolul al XIII.

Concursul de proiecte pentru construirea bisericii noi a fost publicat în toamna anului 1906. Dintre cele şaisprezece proiecte, locul întâi (József István Dobovszky) şi locul doi (Pál Tóásó) au fost câştigate deopotrivă de doi arhitecţi din Szentes (Ungaria). Lucrarea lui Dobovszky a cuprins trei proiecte posibile, între care erau diferenţe de stil, de mărime, respectiv de preţ. Comisia a ales lucrarea cu bugetul cel mai avantajos, însă în locul clădirii în stil neogotic din cadrul acestui proiect, a optat pentru clădirea neoromanică din lucrarea cealaltă – mai scumpă – în mărime mai mică. Posibilităţile financiare ale eparhiei erau destul de limitate, situaţie dovedită şi de faptul că la publicarea concursului aceasta dispunea doar de 40000 de coroane din bugetul total estimat de 100000 coroane, încercând să completeze suma din împrumuturi şi impozite suplimentare de construcţie, respectiv prin valorificarea clenodiilor bisericii vechi.

Faţada principală orientată spre est este alcătuită din trei turnuri: în mijloc se înalţă turnul clopotniţă, care este flancat de două turnuri cu coif (care cuprind scările spre tribună) cu înălţimi identice navei. Turnuri asemănătoare putem observa şi la colţurile careului dinspre cor, unde volumul lor se mulează în suprafaţa dreptunghiulară a transeptului. De asemenea, faţada principală este dominată de turnul clopotniţă, ale cărui colţuri sunt marcate cu lesene late, încrustate cu cărămidă roşie. În partea de jos a axei verticale a turnului se află poarta neoromană încadrată între două coloane cu capiteluri cubice. La suprafaţa lintelului şi a chenarului de la intrare putem observa motive florale şi geometrice de factură secession. Deasupra portalului la nivelul brâului se înalţă un fronton triunghiular. Următorul etaj al turnului prezintă o rozasă cu ambrazură articulată.

În interiorul bisericii putem regăsi mai multe fragmente provenind din vechea biserică, acestea fiind încastrate în perete. În partea nordică a corului se află piatra funerară a lui Sándor András Tordai, încoronată cu una dintre cheile de boltă ale bisericii medievale reprezentând blazonul familiei Szapolyai. Vizavi, pe partea opusă a corului, într-o prezentare asemănătoare se poate vedea piatra funerară a lui Zsófia Sulyok cu blazonul Jagellon deasupra sa. O altă piatră funerară din vechea biserică, cea a lui Katalin Bajomi este încastrată în peretele estic al transeptului.

 

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Reformată – Deva”

Nu sunt detalii