• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: George Bogles

Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.

Complexul eclesiastic si de aparare a fost construit in secolele XV-XVI in stilul goticului tarziu, cu elemente specifice Renasterii. Timp de aproape 300 ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice – intre 1572 si 1867. Edificiul central al ansamblului este o biserica-hala cu trei nave, boltite in retea, construita intre 1492-1516 pe locul alteia mai vechi. Biserica este construita in stil gotic tarziu cu elemente de arhitectura renascentista la unele portale. Biserica este ultimul edificiu de tipul acesta – biserica-hala – ridicat in Transilvania.

In interiorul bisericii altarul in stil gotic tarziu, in forma de triptic a fost realizat in mai multe etape intre 1515-1524. Stranele sunt realizate intre 1514-1523 de sighisoreanul Reychmut si se numara printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania.

Altarul este construit in stil gotic tarziu, sculptat in lemn, de catre Johannes Reichmuth din Sighisoara si cuprinde 24 de icoane pictate reprezentand scene biblice. Aceste icoane au fost executate in perioada 1483-1515.

Realizatorul amvonului se pare ca este un taietor de piatra Ulrich, originar din Brasov, care a sosit in 1523 in Biertan. Pictura pe lemn a amvonului dateaza din 1754. Amvonul impresioneaza prin reprzentarile de scene biblice si prin decoratia cu motive arhitecturale si vegetale desoebit de ingrijit lucrate in stilul de tranzitie de la gotic la cel renascentist.

Camera sacristiei adapostea tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu. In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.

Un element foarte important asupra căruia trebuie să ne oprim este uşa edificiului. Uşa sacristiei, a fost construită în 1515. Este din stejar şi foarte solidă. Placa exterioară este împodobită cu intarsii deosebit de frumoase, dar unicitatea uşii este dată de sistemul de închidere în 19 puncte de jur împrejur. Pentru a acţiona sistemul se utiliza o cheie pentru 4 din cele 19 încuietori și o manivelă pentru celalte 15. Când erau acționate, toate aceste mecanisme pătrundeau în niște suporți metalici prinși în zid. În anul 1910, ușa, împreună cu încuietoarea au fost duse la expoziția mondială de la Paris unde a fost premiată.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica fortificată – Biertan”

Nu sunt detalii