• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Biserica monument a fost ridicată de meșterii satului din bârne de stejari de pe dealul Măguricea, cioplite pe patru părți, prinse în cuie de lemn și incheiate la capete în frânghiu și coadă de rândunică pe un soclu de piatră. La 1,5 m, înălțime pe o bârnă de stejar a fost sculptat în lemn un brâu împletit după modelul bizantin specific secolului al XVII – lea. Pereții fiind netencuiți au căpătat cu timpul o culoare maro închis.

Acestă biserică a fost ctitorită de ieromonahul Isaia și preotul Ion. La data sfințirii, în anul 1808 biserica a primit hramul ,, Sfânta Treieme”. Dovadă fiind însemnările din arhiva bisericii și memoria credincioșilor. Abia în anul 1884 când s-a mărit spațiul interior cu 5,8 m lungime a primit hramul ,,Sfântului Nicolae”.

La jumatatea inălţimii pereţilor este crestată “funia”sau “brâul”, element decorativ intâlnit la majoritatea construcţiilor de acest tip. Pridvorul,aşezat in partea de vest, reprezintă o unitate constructivă care işi face apariţia in sec. al XVIII-lea. Turnul clopotniţei este amplasat de-asupra pridvorului.

In anul 1924 s-a prelungit pronaosul, iar in anul 1923 a fost adăugat pridvorul. Biserica păstrează o colecţie de icoane din sec. al XIX-lea şi un pomelnic triptic din 1807, care este de fapt actul de naştere al bisericii.

Stilul construcție, fasonarea materialelor de construcție, elementele decorative sculptate artistic au făcut ca biserica să fie consemnată monument istoric din anul 1936.

Biserica nu are picturi pe pereți. Majoritatea icoanelor sunt pictate pe lemn. Dintre acestea amintim: Judecata de apoi, Izgonirea lui Adam din Rai, Sfânta Parascheva, Sfinții Împărați Constantin și Elena, s.a.

Pomelnicul de la 1807 scris cu litere chirilice numește peste 70 de ctitori alături de iromonahul Isaia și preotul Ion.

Timp de 200 de ani biserica monument Sfântul Nicolae a fost folosită pentru oficierea slujbelor religioase, dar și ca biserică de cimitir.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica de lemn Sfantul Nicolae – Damieneşti”

Nu sunt detalii