• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

In satul Beresti-Tazlau poate fi vizitata biserica de lemn monument de arhitectura „Sf. Nicolae”, construita din bârne în anul 1819, la îndemnul unui preot, asa cum arata icoana hramului bisericii. La reparatia care a avut loc în anul 1875, pe cheltuiala unui localnic, i s-a adaugat un turn clopotnita mare din caramida, în fata intrarii în lacas. Au urmat si alte reparatii si chiar in aceeasta perioada biserica este din nou renovata pe interior.

Acoperisul cu forme rotunjite la absidele laterale este din sindrila, la fel ca cel al turnului clopotnita. Deasupra iconostasului, pe bolta este montata o bârna semicirculara împodobita de la un capat la altul cu motive populare. Desi are aproape 200 de ani, lacasul de cult a fost bine ingrijit de oamenii locului, care vor sa se inchine aici si peste 50 de ani.

„I se spune «biserica calatoare», pentru ca a fost adusa pe talpi, trasa de boi, de la Manastirea Berzunti, prin anul 1880”, spune Ortansa Tâtaru, fost profesor de istorie in comuna Beresti-Tazlau si primar inainte de Revolutie. „Satul Prisaca a luat fiinta in 1864, dupa Reforma agrara a lui Cuza. O parte dintre localnici lucrau la aceasta manastire iar Cuza le-a dat pamânt. Manastirea avea o prisaca de albine si de acolo i-a venit numele.

Dupa ce au adus biserica i-au dat hramul Sf. Ilie”. In timpul mandatului sau de primar lacasul a fost renovat complet. „Am strâns bani de la oameni, s-a facut rost de material, am cautat mesteri, s-a fasonat lemnul si la farurile tractorului, intr-o zi o noapte am stricat si am ridicat la loc. Când au venit de la judet in inspectie si au vazut ce am facut m-au amendat pe loc cu 36.000 de lei.

Erau pe vremea aceea zece salarii de primar, dar nu-mi pare rau pentru ca avem biserica”, a mai spus prof. Tâtaru. Lacasul are planul in forma de nava dreptunghiulara, iar pe temelia din piatra s-au asezat talpa si cununile de bârne orizontale, fiind captusita pe interior si pe exterior cu scânduri vopsite.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica de lemn Sfântul Nicolae – Bereşti – Tazlău”

Nu sunt detalii