• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de la Mărăşti a fost construită la 1801, de vornicul Mihalache Sturdza, nepotul lui Ioan Sturdza, domnul Moldovei. De proporţii însemnate, înzestrată cu odoare de mare preţ, locaşul boieresc a fost singura biserică a satului de atunci şi până azi. De altfel, până nu demult, aici s-au ţinut slujbe duminică de duminică. Acum, mai ales în perioadele reci, slujbele se ţin în biserica de la Brad, din satul vecin, unde există încălzire. „Aici facem slujbă la sărbătorile importante, la hramul bisericii, pentru că e foarte frig, iar oamenii sunt destul de în vârstă. Însă avem grijă de bisericuţă, după puterile noastre, mai ales că în jur este şi cimitirul satului“, explică parohul de la Mărăşti.

Interiorul impresionează prin dimensiuni şi prin ştiinţa meşterilor de a folosi volumele. Locaşul are cafas, un element arhitectural destul de rar întâlnit la bisericile de lemn, precum şi un iconostas cu icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mare valoare. De asemenea, un baldachin splendid decorat acoperă Sfânta Masă din Altar.
În patrimoniul bisericii boiereşti de la Mărăşti se păstrează numeroase cărţi de cult foarte vechi. Toate sunt rânduite într-o mică bibliotecă amenajată în Altar. Majoritatea sunt scrise în chirilică şi datează de la începutul secolului al XIX-lea.

Catapeteasma este piesa cea mai importantă din tezaurul acestei bisericuţe şi mândria localnicilor, fiind unică în rândul bisericilor de lemn din Moldova. Confecţionată din lemn de tei şi lucrată în stil rococo, aceasta este păstrătoarea unor picturi de mare expresivitate. „Din nefericire, neavând necesarul financiar, catapeteasma este acum într-un real pericol. Un proiect de restaurare, aşa cum prevede legislaţia monumentelor, n-o să ne putem niciodată permite“, spune, cu mâhnire, părintele Avram.
Biserica de lemn de la Mărăşti este construită din bârne de stejar, aşezate pe o talpă de stejar şi temelie de piatră şi încheiată, la colţuri, „în coadă de rândunică“.

În 2007, din cauza faptului că bârnele s-au depărtat foarte mult, biserica a fost îmbrăcată în lambriu la exterior, iar în interior a fost tăbănuită cu scândură de brad. Acoperişul este de draniţă, la fel ca la începuturile sale. Trebuie remarcate cele două turle mari, specific bisericilor boiereşti de secol XIX, precum şi turla mai mică, de deasupra Altarului, în formă de bulb de ceapă.

Pridvorul este o adăugire ulterioară, datând din anul 1923, an în care biserica a suferit o reparaţie generală. Alte reparaţii mai consistente au avut loc în 1965, iar ultimele în 2007.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului – Mărăşti”

Nu sunt detalii