• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Parohia Pîncesti-Bacau are un singur locas de cult-biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Parascheva”si cel de-al doilea hram „Pogorarea Sfantului Duh”.La inceputuri,parohia era mai intinsa ,avand in componenta si biserica din Dienet ,iar satele Fulgeris si Chilia Benii erau si ele arondate la ea. Biserica din Pîncesti ,dupa marturia Pr.Bejan Nicolae in Istoricul inventarului din 1968,a fost construita in anul 1871 din caramida zidita cu lut si invelita cu tabla din initiativa si cheltuiala unui bun gospodar si bun crestin Toader Bulgarul ,care ,se spune ca ar fi cheltuit suma de 400 de galbeni.Nu putem sa fim siguri ca actuala biserica nu a fost construita peste alta mai veche cum era obiceiul ca cele de lemn sa fie inlocuite cu biserici de zid.

Constructia se incadreaza in stilul moldovenesc ,avand forma de corabie ,cu un naos lung de 7,5 m si lat de 7m, altarul sub forma de semicerc cu diametrul de 7m ,raza de 3,5m. La inceput pridvorul era inglobat in naos, delimitat de o arcada, ca la biserica din Dienet, mai apoi naosul a fost largit, pridvorul disparand. In partea din spate a acoperisului are o mica turla din lemn, ivelita in tabla. Biserica a suferit mai multe restaurari si modificari. Prima este amintita in anul 1921 sub conducerea Ieromonahului Mihail Mamaliga. S-a resfintit in ziua de 7 noiembrie1921 de protoiereul Th.Zota.

Cutremurul din 1940 o avariaza, fiind necesara repararea peretilor dinspre est si vest, lucrare ce s-a facut in anul 1942 sub staruinta Pr. Ioan Paslaru.  Clopotnita este din beton [picioarele] si lemn ,fiind bine intretinuta.Cele doua clopote sunt din anul 1914 ,cumparate deStefan si Maria Munteanu din Petresti. Cimitirul este in jurul bisericii.Este inconjurat cu gard de plasa,fiind bine intretinut.Este impodobit cu o troita inchinata eroilor. In anul 2004 ,sub conducerea mea si cu ajutorul consiliului parohial ,este construita o „casa de praznuire”,avand o lungime de 10m si o latime de 5m, din beton armat si zidarie BCA,fiind invelita cu tabla cutata.Ea raspunde si necesitatii de a expune si proteja de intemperii icoanele de la catapeteasma veche.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Cuvioasa Paraschiva – Petreşti”

Nu sunt detalii