• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzesti este o biserica construita sub indemnul lui Stefan cel Mare si a fiului sau, Alexandru. Borzesti fiind locul natal al Voievodului Stefan cel Mare. Ridicata in stil moldovenesc, in perioada 9 iulie 1493 – 12 octombrie 1494, din piatra de calitate slaba si caramida. impunatoarea cladire este pe plan dreptunghiular, fara turla, avand o latime de 10,30m, lungime de 26,20m. Biserica fiind afectata de multe ori si apoi renovata, initial avand un turn clopotnita si zid imprejmuitor.

Legenda spune ca prietenul din copilarie al lui Stefan cel Mare, Mitrut, a fost ucis de contropitorii turci (fiind legat de copac) si ca in locul stejarului,  Voievodul a ridicat aceasta biserica in amintirea lui. Stejarul, semnificatie simbolica, il gasim in fata bisericii incadrat de o clopotnita din lemn de stejar. Clopotnita fiind inaltata in anul 1952.

Tot aici, gasim si un muzeul de cultura si arta religioasa unde sunt expuse 217 obiecte de patrimoniu din secolele XVII – XX.

Edificiul este de plan dreptunghiular fără turlă, întâlnit la mai multe ctitorii ştefaniene, boltit cu calote sferice. Faţadele prezintă ocniţe şi firide, dar şi decoraţii de ceramică smălţuită – discuri şi cărămizi. Soclul şi ancadramentele au profilatură gotică.

Decoraţia faţadelor rezultă din îmbinarea materialelor de construcţie (piatră brută şi cărămidă), din jocul de arcături oarbe şi firide, din folosirea ceramicii smălţuite, din elementele de piatră profilată în stil gotic (soclu, ancadramente).

În incinta bisericii funcţionează Muzeul de Cultură şi Artă Religioasă, înfiinţat în anul 1994, cu un patrimoniu cultural important: icoane, obiecte de cult şi cărţi vechi religioase (secolele XVII-XIX).

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Adormirea Maicii Domnului – Borzeşti”

Nu sunt detalii