• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Istoria romana in Dacia (text) si Blogul meu de calator (foto)

Complexul termal situat in statiunea Geoagiu Bai – antica Germisara, statiunea balneara cea mai importanta, mai bine organizata si, ca urmare, mai frecventata de romani de pe teritoriul actual a Hunedoarei - datat in secolele II – III este unic in lume prin prin modul de organizare si amenajare a bazinelor, precum si al inventarului mobil descoperit aici -opt placute votive din aur. Localitatea antica Germisara este situata în bazinetul depresionar amplasat în partea sudica a muntilor Metaliferi, aproape de terasele Muresului, fiind bine cunoscuta datorita proprietatilor curative a apelor termale. Toponimicul este autentic traco-getic, indicând astfel folosirea bailor înaintea venirii romanilor.

Germisara cuprindea în antichitate castrul militar cu canabae, si termae-le. Castrul gazduia unitatea militara Numerus Singulariorum Britannicorum, ce apara drumurile care legau Ulpia Traiana Sarmizegetusa si Micia de Apulum si asigura paza teritoriului, în general. În castru au fost cantonate si detasamente ale Legiunii a XIII-a Gemina. În vecinatatea castrului se afla asezarea civila si necropola romana. În punctul „Dâmbul Romanilor” a fost identificat si cercetat complexul termal din perioada romana. Mamelonul de travertin si tuf calcaros pe care au fost identificate termae-le are o forma circulara cu diametrul de 90-95m. În perioada romana complexul a functionat în doua faze: una exclusiv de suprafata si a doua în subteran si suprafata.

În centrul mamelonului se afla o cavitate naturala, rezultat al activitatii apelor termale din subteran, ce în antichitate era plina cu apa termala. Romanii au amenajat o retea de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate în pamânt si captusite cu scândura, aflate la baza mamelonului sau în imediata vecinatate. Din acest moment „lacul” devine un loc de cult, aici fiind descoperite mai multe monede de bronz si argint si opt placute votive din aur dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale. O statuie a zeitei Diana si altare votive au fost aranjate de jur împrejurul cavitatii si în area sacra. Dupa mai multe fluctuatii ale nivelului apei în cavitate, aceasta s-a stabilizat la aproximativ 2m sub nivelul initial. Solutia care sa ofere utilizarea în continuare a bailor a fost cea de sapare a unei galerii în sistemul de minerit (orientata nord-sud) si amenajarea acesteia în functie de necesitati.

 

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Băile termale romane ,,Germisara” – Geoagiu Băi”

Nu sunt detalii