Petre Dancovici era un negustor bogat, originar din Ploiesti, al carui avere a fost realizata pe Lipscani, cu pravalia ,,La Leul de Aur’’, magazin unde existau produse de fierarie, marchitanie si vopseluri
- Activitate
Dancovici si-a marit averea in urma zestrei primite la casatorie, respectiv cladirea hanului Neculcea, situata in zona Podului Mogosoaiei, actuala Piata Victoriei. Oamenii vremii il descriau ca pe un personaj caracteristic marii burghezii comerciale, aflata pe atunci intr-o continua si rapida ascensiune. Dancovici a fost senator liberal în 1887 şi, în 1895, deputat, donator şi epitrop la biserica Sf. Mina, din aceeaşi mahala a Vergului unde-şi avea locuinţa.
Foarte interesanta este si inrudirea sa cu o personalitate marcanta a perioadei si actele de calitate. A hotarat ca dupa mortea sa (1910), casa sa ii fie donata unui nepot, care nu era nimeni altul decat doctoral Paulescu, descoperitorul insulinei.
Casa si-a pastrat elementele ei arhitecturale din care mai putem descoperi anumite lucruri despre Dancovici. Pentru aceasta, este necesara o descriere succinta. Casa, de formă pătrată, are la intrare coloane ionice şi un fronton impresionant, pe lateralele căruia sunt două vaze. Acoperisul este impodobit de o frumoasă creastă; sub streaşină se afla casetoane cu flori. Deasupra intrării se afla o copertină tip baldachin, din fier. Intrarea monumentală, cu trepte frumoase din piatră de Istriţa te conduce spre o uşă din lemn cu feronerie şi sticlă. Poarta este din fier turnat, iar curtea este pavată cu cărămidă refractară. Majoritatea elementelor care pot fi identificate si astazi erau aduse de la Viena si Lemberg (fostul Lipsca), atunci cand se aproviziona pentru magazinul de pe Lipscani.