Paul Străjescu

Paul Străjescu s-a născut în data de 31 octombrie 1912 (sau la 30 octombrie 1913, după alte surse) și a decedat în data de 9 septembrie 1969. A fost ofiţer de marină și combatant în cel de-al Doilea Război Mondial.

  • Familie și studii

a fost fiul colonelului de cavalerie Dimitrie Străjescu şi al Gabrielei Codrescu. Frate cu ofiţerul de cavalerie Constantin (Dinu) Străjescu. Descendent al mai multor vechi familii boiereşti din Moldova, urmaş al familiei domnitoare Mavrogheni. A absolvit Liceul Teoretic Gheorghe Lazăr din Bucureşti.

  • Activitate

A fost locotenent comandor de marină. Adjutant personal, în perioada 1942-1944, al contraamiralului Ioan Georgescu, comandantul Marinei Regale Române, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară de pace cl. I (pentru contribuția avută la restabilirea ordinii cu ocazia tulburărilor din timpul Rebeliunii Legionare), a fost Cavaler al Ordinului Coroana României clasa a V-a cu spade și panglică de Virtute Militară (pentru apărarea de coastă), Cavaler al Ordinului Steaua României cu spade, panglică de Virtute Militară și frunze de stejar (pentru acțiunea de evacuare a Crimeii) şi a primit Ordinul Vulturul German.

După ce a fost înlăturat din armată de către comunişti, a absolvit Facultatea de Științe Comerciale, în 1948, devenind contabil.

A murit la 9 septembrie 1969. Este înmormântat alături de tatăl şi de fratele lui.

Lasă un comentariu