Mircea Streinu s-a nascut in data de 2 ianuarie 1910 in Cuciurul Mare, Cernăuți si a decedat in data de 17 aprilie 1945 in București. A fost un om de litere, antologator, editor de reviste, poet, prozator și translator român originar din Bucovina.
- Educația
A efectuat studiile primare în localitatea natală, iar între 1920 și 1928, a studiat la Liceul Aron Pumnul din Cernăuți ), care era parte a României interbelice. A devenit membru al Societății Steluța, o organizație culturală dedicată culturii românești și editor al revistei liceului, Ecoul tinerimii. Cu alți trei colegi publică unicul număr al revistei Caietul celor patru.
În 1929, urmând cariera tatălui, devine student la teologie la Universitatea Regele Carol I din Cernăuți, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1934. Fiind student, a contribuit la publicațiile locale Tribuna, Spectatorul, Munca intelectuală, Evenimentul, Glasul Bucovinei și Junimea literară. A semnat și cu pseudonimele Andrei Pajeră, Ion Solaru, Mihu Sorin, Mircea Iconaru, Voinea Lunaru, Al. Vorniceanu.
- Activitatea
A fost vicepreședintele Societății Scriitorilor Bucovineni. Între anii 1937-1938 a locuit în București, unde a editat ziarul Buna Vestire, oficios al Mișcării legionare. În anul 1940 a fost funcționar în Ministerul Propagandei.
Mircea Streinul creează o poezie de încărcătură mitică, într-o viziune obsedată de oniric, dominată de presimțământul morții. Goticul bucovinean al poeziei lui Mircea Streinul se desprinde dintr-o atmosferă de legendă medievală, impregnată fie în trăsăturile portretelor, de exemplu al lui Petru Cercel, cu „ochi trufaș de levantin”, fie în baladescul unora dintre poeme, cum este Fragmentarium din volumul Tarot sau Călătoria omului (1935).
A fost un constant contributor la revistele Capricorn, Azi, Frize, Meșterul Manole, Gândirea, Universul literar, Revista Fundațiilor Regale și Vremea. A realizat o antologie de poezie, Poeți tineri bucovineni (1938) și a scris libretul operei lui Paul Constantinescu din 1938, Meșterul Manole. Împreună cu Ion Rosea, Gh. Antonovici, Neculai Pavel și George Drumur a înființat în 1931, gruparea Iconar, la Cernăuți, propunându-și să afirme în literatura bucovineană noi forme de artă. A fost redactor al revistei Iconar (împreună cu Liviu Rusu, Traian Brăileanu, Iulian Vesper și alții).