Gheorghe Magheru

Gheorghe Magheru s-a născut la data de 8 aprilie 1802, în satul Bârzeiu de Gilort, județul Gorj și a decedat la. 23 martie 1880, la București. A fost commandant militar și om politic.

  • Activitate

Haiduc celebru din zona Băileștiului, pandur și comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu (1821), comandant în războiul ruso-turc din 1828-1829, vătaf al județului Romanați (1831), ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească în anul 1848, apoi, temporar, comandant general al trupelor revoluționare din Țara Românească, luptător pentru Unirea Principatelor Române, Gheorghe Magheru a fost văr cu Tudor Vladimirescu, prieten apropiat cu Nicolae Bălcescu și adept al lui Avram Iancu.

La o vârstă foarte fragedă a fost obligat, împreună cu familia, să ia calea pribegiei, când, în august 1806, un corp expediționar turc sub comanda lui aga Bechir, nepotul pașei Regep a prădat Oltenia, incendiind și satul Bârzeiu de Gilort. Însă turcii au fost capturați și omorâți de haiduci în apropierea satului Obârșia,județul Gorj, haiduci din care făceau parte tatăl și fratele său mai mare. La doar 16 ani devine vestit, dând dovadă de vitejie în lupta împotriva turcilor, alături de haiduci. La 14 septembrie 1828, la Băilești, a avut loc o importantă luptă între 25000 de turci, care ocupaseră satul, și 28000 de ruși, alături de care luptă și un detașament de 1.200 de panduri. După bătălie, turcii au fost izgoniți. Pentru faptele sale de vitejie din timpul războiului ruso-turc, Gheorghe Magheru a primit rangul de căpitan de panduri și a fost decorat de țarul Rusiei cu ordinul Sf. Ana în gradul de cavaler.

În 1821 i s-a alăturat cu grupul său de panduri lui Tudor Vladimirescu. După plecarea lui Tudor Vladimirescu la Craiova, împreună cu o însemnată parte a armatei sale, Gheorghe Magheru a fost lăsat la mânăstirea întărită de la Tismana pentru asigurarea ariergărzii, împreună cu fratele și cu vărul său, Papa Vladimirescu, fratele lui Tudor Vladimirescu. Împreună cu alți panduri din subordine, s-au dedat la răzbunări împotriva boierilor și slujbașilor domnești. Aflând despre faptele lor, Tudor Vladimirescu a decis să-i aducă lângă el.

După moartea lui Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru a mai haiducit câțiva ani, apoi a fost înrolat în armată, unde a fost avansat rapid în grad datorită calităților sale. A fost membru al Societății secrete masone Frăția, în 1840, alături de Nicolae Bălceascu, Ion Ghica, Christian Tell, care conspira împotriva prințului Bibescu. A format la Craiova guvernul provizoriu revoluționar alături de Nicolae Bălcescu, și Costache Romanescu.

Odată cu detronarea prințului Bibescu și instalarea guvernului revoluționar la București, a făcut parte din guvernul provizoriu revoluționar național, apoi a devenit generalul armatei române.

După ce armata otomană a înlăturat guvernul revoluționar, Magheru a refuzat să accepte înfrângerea revoluției și s-a retras cu trupele revoluționare în Oltenia, unde a organizat tabăra militară de la Râureni, pe câmpul lui Traian, lângă Râmnicu Vâlcea.

Declarația lui Gheorghe Magheru a dăinuit peste veacuri: Eu, fraților, sunt român și, ca român, mă simt ferice de a muri pentru țara mea. Pe aleea ce duce spre Complexul muzeal Gheorghe Magheru a fost montată o placă de marmură cu mențiunea: Pe acest loc, în toamna anului 1848, generalul Gheorghe Magheru și-a instalat tabăra militară revoluționară de panduri și voluntari. În memoria acestui eveniment, în anul 1973, cu prilejul aniversării a 125 de ani de la Revoluția de la 1848, s-a ridicat un obelisc și a fost inaugurat muzeul de la Râureni.

La 10 octombrie/28 octombrie 1848, Magheru a fost nevoit să se refugieze în Transilvania, iar de acolo la Triest și în cele din urmă la Viena. A continuat să susțină cauza revoluționară și unirea principatelor Moldova și Țara Românească.

A revenit în Țara Românească în august 1857, iar în luna decembrie a fost ales deputat de Gorj în adunarea ad-hoc de la București. A fost unul dintre fondatorii Partidei Naționale, mișcare care a promovat Unirea Principatelor Române și a sprijinit democratizarea și modernizarea lor.