Gheorghe Danga

Gheorghe (George) Danga s-a născut la 1 octombrie 1905 la Bucureşti și a decedat la 5 septembrie 1959. A fost compozitor şi dirijor.

  • Studii

Studiile muzicale particulare le-a început în Bucureşti cu Victor Gheorghiu (teorie-solfegiu, armonie, compoziţie) şi Ioan Nonna Otescu (armonie, contrapunct), continuându-le în paralel la Conservatorul din Bucureşti (1928-1929) cu Victor Gheorghiu (teorie-solfegiu). A urmat Academia Comercială din Bucureşti (1941-1943).

  • Activitate

Talentul si pregatirea superioară de specialitate s-au remarcat, în primul rând, în domeniul artei interpretative. Dirijor la Societatea corală „Zori de zi” din Bucureşti (1923-1934), la Societatea corală mixtă „Lira petroliştilor” din Câmpina (1934-1941) şi Societatea corală bărbătească „Valea Prahovei” din Câmpina (1934-1941), profesor de muzică în Câmpina (1936-1941), dirijor de cor la Industria Optică Română – IOR din Bucureşti (1941-1948), la „Steaua română” din Bucureşti (1941-1948), la bisericile „Boteanu” şi „Amzei” din Bucureşti (1941-1945), la Societatea „Muntenia” (1948-1949), la corul Radiodifuziunii Române din Bucureşti (1949-1959). A scris articole, cronici în „Contemporanul”, „Cultura poporului”, „Viaţa Uzinei 23 August”, „Narodnaia Kultura” (Sofia) etc.

A susţinut cursuri de perfecţionare a dirijorilor de coruri de amatori din Bucureşti. A condus cenaclul dirijorilor – compozitori din Bucureşti (1945-1953). A făcut parte din jurii naţionale de concursuri. A dirijat mari ansambluri corale (1800 persoane, 1948) din capitală şi din alte centre din ţară. A colaborat în concerte vocal-simfonice cu coral Radio alături de dirijorii George Georgescu, Alfred Alessandrescu, Constantin Silvestri, Theodor Rogalski etc. (Simfonia IX-a de Beethoven, Marea Missă în do minor de W.A. Mozart, Simfonia psalmilor de I. Stravinski, Balada de Mihail Jora, etc.). A aranjat, prelucrat şi orchestrat o serie de cântece de masă de compozitori români şi străini pentru formaţiile Radiodifuziunii Române. A cules şi a prelucrat folclor românesc, albanez, tătăresc, macedonean etc. A semnat lucrări cu pseudonimele G. Postencu, A. Popa, P. Bârsan şi Moinistova. A fost distins cu Ordinul Muncii, clasa III-a (1954) şi cu titlul de Altist Emerit (1957).

Compozitorul Gheorghe Danga a scris și multe cântece pentru copii, dar și numeroase lucrări cu conținut religios, pentru principalele servicii oficiate în Biserica Ortodoxa Romana: Unule nascut, Ectenia Mare, Ca pre imparatul, Mila pacii, Axion duminical, Laudati pre domnul, Fie Doamne mila Ta, spre noi etc, opusuri ce fac parte din repertoriul permanent al Corului Academic Radio, Coralei Patriarhiei Romane, Coralei barbatesti,Te Deum Laudamus s.a. Bogata si prestigioasa sa activitate muzicala a fost apreciata de statul roman prin ordine si medalii si cu titlul de Artist emerit (1957). Pentru cinstirea memoriei sale, forurile culturale ale orașului Câmpina și județului Prahova au decis in 1970 ca o reprezentativă formație corală câmpineană să poarte numele distinsului muzician.

Pe plan național, majoritatea culegerilor tipărite în ultima jumatate de veac, cuprind o seama din lucrările compozitorului, iar din Fonoteca de aur a Societății Române de Radiodifuziune, periodic, publicul iubitor de artă are ocazia să audieze creațiile sale reprezentative.