Gavril Rotariu

G. Rotica, pseudonim al lui Gavril Rotariu, s-a nascut la 1 mai 1881, in Udesti, judetul Suceava. Este un poet si gazetar.

  • Studii

Urmeaza liceul la Suceava si Scoala Normala la Cernauti, absolvind in 1902. Activeaza ca invatator la Campulung Moldovenesc.Contribuie la realizarea catorva obiective importante: infiintarea unei scoli romanesti, a unei biblioteci publice, a unei tipografii si librarii.In 1914, la izbucnirea razboiului, este silit sa se refugieze la Bucuresti, apoi la Iasi.In 1919 va fi numit profesor la Scoala Normala din Cernauti, dar este acaparat tot mai mult de politica, fiind, dupa 1920, deputat si senator liberal. A avut un timp si functia de inspector general al artelor pentru Bucovina.

  • Activitate

A fost un gazetar de marca, fiind cunoscut in special datorita campaniilor sale pentru intrarea Romaniei in razboi (in 1915-1916), iar dupa Unire pentru reintegrarea Bucovinei in sistemul administrativ si cultural romanesc, ceea ce a determinat si alegerea sa ca presedinte al Sindicatului Ziaristilor din Bucovina.

Volumul Poezii (1909) este in buna masura, in nota vremii, indatorat samanatorismului. Afirmandu-si originea taraneasca, el incearca sa schiteze frumusetea aspra a copilariei, farmecul satului si al naturii sau relateaza cu incantare nostalgica mici intamplari.

Cu idei elementare despre poezie, Rotica exprima direct ce crede si ce simte, preocupat doar sa-si faca discursul cat de cat convingator. Cu un vers modest, Rotica are locul lui: este cel mai de seama poet bucovinean de pana la 1918.