Dumitru Kiriac

Dumitru Kiriac-Georgescu s-a nascut pe 6 martie 1866, la București si a murit pe 8 ianuarie 1928, la Viena. Acesta a fost un compozitor, profesor, dirijor de cor și folclorist român.

  • Studii

Studiază mai întâi la Conservatorul din București intre 1880 si 1885, apoi la Conservatorul de la Paris, unde îi are ca profesori pe E. Pessard (armonie), Theodore Dubois (contrapunct), Charles-Marie Widor (compoziție) și, în sfârșit , la Schola cantorum din Paris din 1892 pana in 1897, cu Vincent d’Indy (compoziție). A fost licențiat al Facultății de drept din București.

  • Activitate

Activitatea sa de dirijor de cor începe la Capela română din Paris intre 1894 si 1899. După reîntoarcerea în țară, Dumitru Georgescu-Kiriac, pune bazele Societății corale „Carmen” din 1901 pana 1928, al cărei dirijor va fi timp de aproape trei decenii, în același timp dirijând corul bisericii Sf. Spiridon-Nou și ansamblu coral la Conservatorul bucureștean (1900-1928). A fost membru fondator al Societății Compozitorilor Români (1920), activând în favoarea înființării arhivei de folclor a societății.

Orientarea muzicii corale și vocale a lui D.G. Kiriac este legată de valorificarea folclorului și a trăsăturilor modale ale acestuia. Autorul adoptă cu precădere genul miniaturii corale, multe dintre coruri recurgând chiar la melodia folclorică autentică. Prelucrările sale se disting prin rafinamentul melodic și prin păstrarea formulelor modale, care le conferă originalitatea filonul cântărilor bizantine, drumul valorificării vechilor melodii psaltice, epurate de ornamentică.

Festivalul de Muzică Corală „D.G. Kiriac” a fost inițiat, 30-31 mai 1970, de către Casa Creației Populare a Județului Argeș, cu sprijinul Casei Centrale a Creației Populare și al Ministerului Culturii, spre a onora memoria dirijorului Dumitru Georgescu Kiriac. În fiecare an, conform regulamentului, Festivalul are loc la Pitești (muzica corală universală la Teatrul „Al. Davila” din Pitești) și la Mănăstirea Curtea de Argeș (secțiunea de muzică sacră).