Constantin Poenaru

Constantin Poenaru s-a nascut pe 8 aprilie 1842, la Bucuresti si a decedat pe 20 iunie 1912, tot in capitala. Acesta a fost un politician si general roman.

  • Educația

Nascut fiind in Bucuresti, Constantin Poenaru a urmat Scoala de Ofiteri din anul 1859 pana in 1861. Pasionat de domeniul militar, isi continua studiile la Ecole superieure de Guerre din Paris. Sublocotenent fiind in anul 1861, ajunge capitan in 1867 si maior in anul 1872. Avand un rand mare in ierarhia militara, I se ofera comanda batalionului de ingineri militari intre 1872 si 1877.

 

  • Activitatea

La izbucnirea Razvoiului de Independenta al Romaniei, in anul 1877, a luat parte la asediul Plevnei si Vidinului. Gheorghe Sontu si Valter Maracineanu, cele doua figuri emblematice ale Razboiului de Independenta, erau sub comanda lor.

Dupa terminarea razboiului, Poenaru este promovat ca si locotenent colonel si a devenit inspector al inginerilor militari. A continuat ascensiunea ierarhica si in 1882, atunci cand a fost numit commandant al primului regiment de geniu al Armatei Romane, unde ramane pana in 1886 atunci cand este promovat colonel si, ulterior general de brigata in 1891, atunci cand a condus un corp de armata.

A avut si o vasta activitate didactica. A predat strategie atât la Academia de Ofițeri, cât și la Școala Superioară de Război. În iunie 1894 devine ministru de război, slujind până în octombrie 1895. Împreună cu Iacob Lahovary, șeful Statului Major al României, a urmat reforma instituțională, modernizarea structurii armatei și cimentarea statutului special al Statului Major General. Din 1898 până în 1901, Poenaru a fost el însuși șef de stat major, cu Lahovary ca ministru de război. Cei doi au continuat să colaboreze, concentrandu-se pe  actualizarea planurilor de mobilizare și a regulamentelor de luptă. De asemenea, a întocmit planuri pentru o eventuală ocupare a Transilvaniei, prevăzând o ofensivă viguroasă din mai multe direcții. În cele din urmă, în interesul monitorizării frontierei cu Austro-Ungaria, a detașat batalioane de infanterie în trecătorile muntoase ale Carpaților.

Constantin Poenaru a fost distins cu Ordinul Coroanei, comandant, mare ofițer și mare cruce; Ordinul Steaua României, ofițer și mare ofițer; Ordinul Crucii din Takovo; și Ordinul Sfânta Ana.