Potenţialul românesc şi întâmplări din New York

Că America a inventat brandul românesc ,,Dracula” nu este un secret pentru nimeni. Datorită romanului ,,Dracula” al lui Bram Stoker, in ,,Hall of Fame-ul”internaţional, la capitolul ,,România” s-a mai adăugat încă un subiect care să aducă ţara noastră pe buzele tuturor, alături de Nadia şi Hagi. Nu mică este mândria (sau ar trebui să fie) pentru fiecare român atunci când aude de la un străin că ţara lui este recunoscută datorită unor branduri. Un astfel de sentiment de mândrie l-a simţit şi Asociaţia ,,Călător prin România” în New York.

In una din zile, din curiozitate, am ales să vizităm Radio Hall, unde ghidul ne-a întrebat de unde venim. Noi am fost singurii români din acel grup şi am fost plăcut surprinşi de faptul că ghidul nu era străin de România şi chiar era un fan al ţării noastre. Ne-a împărtăşit faptul că a concertat la Palatul Copiilor din Bucureşti alături de un grup de cântăreţi din Irlanda şi că a vizitat şi Timişoara. A spus că avem cei mai tari oameni, că ştim să ne apropiem de turişti şi ştim să producem ,,emoţii”. Da, frate, emoţii, noi, românii. Pe toată durata turului a ţinut să converseze cu noi şi să afle cât mai multe despre Palatul Copiilor şi despre tradiţiile româneşti. La finalul ghidului, ne-am luat la revedere, cu promisiunea că acesta o să vină să viziteze Transilvania şi tărâmul lui Dracula.

O altă relatare din New York vine din ultima zi a sejurului nostru. Şoferul Shuttle-ului închiriat de către noi ne-a întrebat din ce ţară suntem. Când a auzit de România, ne-a ţinut în ,,Hagi”, ,,Gol”, ,,Hai România” până am coborât la aeroport. Ne-a zâmbit şi ne-a urat în Lb. Română ,,drum bun”. Din această experienţă am învăţat foarte multe şi mi-am dat seama cât de mult pierdem din vina noastră.

În nicio altă ţară nu o să auzi un om că-şi jigneşte ţara şi că o pune într-o postură atât de rea cum facem noi românii. Problema constă în mentalitate. Suntem ţara în care de mici auzim că ,,vin ţiganii să ne fure dacă nu facem ceva” (devenim rasişti de mici), ţara în care ,,nimic nu merge şi suntem vai de noi” (învăţăm zi de zi să ne desconsiderăm) şi ţara în care, până şi la radio auzim ca ,,suntem săraci, suntem proşti şi nu merităm nimic” (învăţăm să ne compătimim şi jignim gratuit…).
Diversitatea culturală este acel element care face dintr-o ţară să fie atractivă. Ne place America nu pentru curăţenia de pe străzi sau pentru cât de frumos se poartă lumea cu noi. Nu, apreciem pentru că multe tipuri de comportament sunt acceptate şi acest lucru se datorează infuziei de obiceiuri din cultura mexicană, asiatică, americană clasică, italiană şi aşa mai departe. Deci, diferenţele culturale sunt foarte bune.

Trebuie să începem să conştientizăm că avem o ţară frumoasă şi trebuie să o protejăm şi promovăm. Avem mâncare bună, avem oameni de treabă şi primitori, avem un patrimoniu diversificat. Credeţi că ne cunoaştem ţara? Nici 5% din ea nu o cunoaştem. Avem aproape 100.000 de obiective turistice şi monumente istorice. Câte dintre ele cunoaştem? Câte din ele le-am vizitat? Ei bine, turiştii au înţeles potenţialul României şi au început să vină din ce în ce mai mulţi. De la an la an numărul lor creşte, iar feedback-ul oferit de aceştia reprezintă marketing pur, pentru că ei îşi aduc prietenii şi familia în România pentru a ,,gusta” şi aceştia din ceea ce are România de oferit.

Imaginaţi-vă că România ar avea un brand de ţară care să cuprindă mini-brandurile (branduri mari) ca Dracula, Nadia, Hagi, Simona Halep, Enescu, Mihai Viteazu, Maria Tănase etc. Avem cu ce să ieşim în faţă, dar nu turăm motoarele astfel încât să facem din România o ,,destinaţie de senzaţie”. Până când România o să aibă un brand de ţară pierdem bani, turişti, dar câştigăm ,,like-uri” din partea turiştilor şi mai primim un duş rece de la oameni care zic: ,,Oh, from the country of Hagi?”, ,,Dracula, Transylvania”, ,,Gol, Hagi”.

Lasă un comentariu