Alba Carolina sau o călătorie în timp

Parcăm mașina pe una din străduțele cetății și mergem să o vizităm. Cetatea Alba Carolina este singura dintre cetățile de tip Vauban ( realizată în 7 colțuri precum o stea) din România, cu o istorie bogată în spate.

Aflăm repede și istoria acesteia de pe unul din flayerele de prezentare. A fost construită în secolul XVIII-lea, în orașul Alba Iulia, pe Dealul Citadelei, de către Imperiul Habsburgic, care dorea o fortificație strategică împotriva Imperiului Otoman, dar și consolidarea puterii pe plan local.

Căutând mai adânc informații în arhivele orașului, aflăm că, înainte de impunătoarea cetate, aici s-au aflat alte două fortificații: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina ( în anul 106 ) și Cetatea Medievală Bălgrad ( între secolele XVI și XVII).

Cel de la care a pornit ideea construirii acestei fortificații a fost Eugeniu de Savoia ( cel care a introdus și ideea de sistem Vauban). Lucrările de pregătire au început prin ridicarea topografică din anul 1711.

Arhitectul Giovano Morando Visconti este cel care a venit cu proiectul din punct de vedere tehnic, dar moare în 1717 din cauza ciumei iar activitatea este reluată de doi ingineri militari Iosif de Quadri și Konrad won Weiss.

Corpul principal al cetății este de forma unui heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată tipică sistemelor de acest gen. Trinitatea este cel mai mare bastion și are un blazon încoronat cu câmpuri multiple și frunze de acant. Celelalte sunt Sfântul Ștefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano și Sfânta Elisabeta. Atât bastioanele cu fețe lungi dispuse în unghiuri diferite (75° – 120°) și flancuri scurte și concave (42 – 48 metri), cât și curtinele de care le leagă (la distanțe de 116-135 metri) perpendicular, nu sunt egale deoarece au fost ușor adaptate terenului. Bastioanele principale nu au cazemate interioare, defensiva implicând baterii de artilerie așezate pe platforme superioare.

Ne oprim aici și vă invităm la Alba Carolina pentru o plimbare de-a lungul secolelor și a istoriei zonei, mai ales că pe 5 august au loc o serie de spectacole ce au ca temă reconstrucția istorică a unor evenimente.

Lasă un comentariu